CAS bez milosti: Kineskoj legendi osam godina kazne!

Vodeni sportovi 28. velj. 202010:25 > 10:36
Podijeli:
Izvor: Lintao Zhang / Staff

Sun Yang jedan je od najuspješnijih plivača na svijetu, karijeru će moratiti prisilno završiti.

Godine 2018. prilikom nenajavljenog doping testa u njegovom domu, Sun Yang i treneri polomili su epruvete s uzorkom koje su čelnici Svjetske antidopinške agencije (WADA) trebali poslati na analizu, priču je otkrio britanski Sunday Times koji je zatim suočen s tužbom Yangovih odvjetnika zbog klevete. Kasnija istraga FINA-e (Svjetska plivačka organizacija) potvrdila jest kako je samo jedan od trojice ‘testera’ imao akreditaciju za postavljanje analize, a nakon konzultacija s trenerima i odvjetnicima, Sun nije dopustio da se uzorak iznese iz njegove kuće te je isti razbio.

FINA je time oslobodila Yanga, međutim WADA je uputila žalbu Sportskom sudu u Švicarskoj (CAS) koji je upravo donio odluku. Žalba je prihvaćena, a Sun Yang je kažnjen s čak osam godina zabranje nastupanja.

Tko je Sun Yang?

Na Olimpijadi u Londonu 2012. godine postao je prvi kineski plivač sa zlatnom olimpijskom medaljom, također je postao prvi plivač u povijesti koji je osvojio olimpijsko i svjetsko zlato u svakoj utrci slobodnim stilom na distancama od 200 do 1500 metara. Ukupno je osvojio tri olimpijska i jedanaest svjetskih zlata, najuspješniji je kineski plivač u povijesti, a mnogi su ga prozvali i najboljim plivačem slobodnim stilom svih vremena.

Međutim, njegova karijera prožeta je raznim doping kontroverzama, godinama se sumnjalo kako je uzimao nedozvoljena sredstva, godine 2014. kineske plivačke vlasti suspendirale su ga na tri mjeseca zbog uzimanja steroida, četiri godine kasnije dogodio se ranije opisani incident zbog kojeg je sada njegova karijera zauvijek obilježena.