Začudit će vas omjer Hrvatske i Mađarske na EP-ima

Ostali sportovi - Ostalo 10. ruj 202216:02 > 16:06
Podijeli:
Gong Bing via Guliver Images

Ususret finalu Europskog prvenstva u vaterpolu između Hrvatske i Mađarske statistika međusobnih susreta nije na strani Barakuda. Dapače, Mađari su u toj rubrici izrazito dominantni...

Gledajući susrete Hrvatske i Mađarske samo na europskim prvenstvima, omjer je neočekivano uvjerljivo na strani naših suparnika. S njima smo do sada odigrali 12 utakmica na natjecanjima tog ranga i pobijedili u samo jednoj! Dakle, Mađari imaju 10-1-1.

Bilo je to prije gotovo ravno 20 godina, 2003. na EP-u u Kranju. Tada je Hrvatska pobijedila Mađare u polufinalu 10:9 prije nego što je u finalu izgubila istim rezultatom od Srbije i Crne Gore.

Šest godina ranije na EP-u u Sevilli Hrvatska i Mađarska su remizirale u skupini (9:9), a u svih ostalih deset susreta slavili su naši susjedi.

Najznačajnija utakmica bila je finale EP-a 1999. u Firenci koje je pripalo Mađarima 15:12. Oni su nam uzeli i broncu 2001. u Budimpešti i 2008. u Malagi, porazili su nas i u polufinalu 1995., a posljednji put s njima smo igrali 2016. kada su nas svladali u četvrtfinalu u Beogradu 8:5.

Inače, Mađari su i nadmoćno najuspješnija reprezentacija u povijesti europskih prvenstava s čak 25 medalja, od toga 13 zlatnih. Oni su i aktualni prvaci Europe iz 2020. godine. Hrvatska, pak, ima ‘samo’ jedno zlato, dva srebra i jednu broncu.

Brojke su, dakle, barem iz ove perspektive, na strani Mađarske. No na strani Hrvatske je ono što Mađari u subotu navečer neće imati, a to je prednost domaćeg bazena. U utakmicama ovako visokih uloga među reprezentacijama podjednake kvalitete upravo taj adut nerijetko bude presudan…

Podsjećamo: Hrvatska – Mađarska, finale Europskog prvenstva u Splitu, možete pratiti u subotu od 20.30 sati na SK HD.

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub mogu pratiti na Telemachu, Total TV-u, Optima Telekomu i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.

Komentari

Vaš komentar