Rudić za SK otkrio kako napraviti veliki rezultat!

Podijeli:
AndreaxStaccioli via Guliver Image

Došao je i taj dan, izabranici Ivice Tucka danas od 19:30 sati traže finale Svjetskog prvenstva protiv Španjolske. Samo za Sport Klub sve je najavio najtrofejniji trener u povijesti vaterpola, Ratko Rudić.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija dva je puta bila svjetski prvak. Prvi put 2007. u Melbourneu kada nas je Rudić odveo do svjetskog trona, drugi put smo svjetski prvaci bili 2017. u Budimpešti. Na istom mjestu pet godina kasnije također tražimo novo svjetsko zlato. Ali korak po korak, prvo Španjolci…

Dvije godine su prošle otkako se Rudić povukao iz vaterpola, ali eto, igrom slučaja kad smo ga nazvali bio je na bazenu. No, gospodin kakav i jest, odmah je pristao na analizu i najavu onoga što slijedi našim vateprolistima.

I dalje se ne može zaboraviti onakva partija Barakuda protiv Srbije, zaista je sve izgledalo odlično, od od onog obrambenog dijela na golu s Popadićem pa sve do napada…

„Cijela ekipa je u svakoj fazi, i u obrani i u napadu, pa i s igračem manje odigrala sjajno, utakmica je bila dobro pripremljena. Igrači su sve odradili što se od njih tražilo i raduje me da smo u napadu bili puno konkretniji. Od početka smo imali aktivan rezultat i to smo držali sve do kraja. Govorio sam prije, Hrvatska zna imati određeni gubitak koncentracije, ali protiv Srbije toga uopće nije bilo. Imali smo jedan kontinuitet i stabilnost, i kad su Srbi došli na gol razlike, ja nisam pomislio da se može promijeniti rezultat. Sjajna utakmica, odlična igra, psihološki sve odrađeno kako treba.“

Osmi put zaredom Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva, to još nijedna reprezentacija nije uspjela napraviti. Ogroman uspjeh, slaže se s tom konstatacijom i najtofejniji vaterpolski trener.

„Za nas je to veliko dostignuće i mi bi željeli to još malo popraviti ha-ha. Ova ekipa je jako puno uložila u ovu igru, to se vidi. Naravno da mora postojati određena doza entuzijazma, atmosfera je jako dobra, i kad se nađe takva sinergija, onda mi na ovu ekipu moramo ozbiljno računati u budućnosti.“

Marcelo Machado de Melo Fotoarena via Guliver

Španjolci su nam crna mačka, svladali su nas na zadnja dva polufinala na europskoj i svjetskoj smotri. Tokio nam isto nije bio sretan, i tamo nas je Furija dobila u skupini. No, Rudić ističe…

“Ovo je jedan novi ciklus, novi igrači i to treba zadržati. Ne bi se trebali uopće osvrtati na to što je bilo u prošlosti i na iskustva koje smo imali sa Španjolcima. Ne treba biti opterećen s ovime što je bilo dosad”, rekao je Rudić pa ipak ponešto i otkrio gdje će biti ključ:

“Ključ će biti kako ćemo mi odgovoriti na njihov presing koji je dosta nezgodan sa strane gdje mi igramo tako da potrošimo puno vremena prije nego što stignemo u napad i ako taj dio odigramo dobro, onda možemo s njima igrati. Rezultat nije stvar statistike, već pripreme i forme ekipe.”

Izbornik Tucak je istaknuo kako nema mjesta euforiji. Dogodila se smjena generacija, ‘ispratili’ smo ovu ekipu bez nekih većih očekivanja, čini se da rad u miru donosi rezultat…

“Vrlo je bitno da se radi u miru. Vidi se da su igrači 100 posto u svemu, pričaju, analiziraju, gledaju utakmice i pripremaju se. I takvi trebaju biti, jer tako se jedino može napraviti veliki rezultat.”

Da se dotaknemo drugog polufinala, Italija ili Grčka?

“Neizvjesna utakmica. Možda po kvaliteti Grci imaju nešto bolje centre i tu su jako dobri, moram priznati, imaju i te šutere s vanjskih pozicija koji su opasni. Talijani igraju agresivnu obranu, imaju najboljeg golmana na turniru Marca del Lunga. Očekujem do samog kraja izjednačen rezultat i vidjet ćemo što će donijeti prevagu, obrana Talijana ili taj napad Grka.”

I za kraj, uvijek je nezgodno najavljivati takve stvari, ali da Hrvatska svlada Španjolce, tko bi nam dobro došao u finalu?

“To nama nije bitno. Mi smo protiv Grka odigrali dobru utakmicu, imali smo šansu i pobijediti. Nije bitno, ti rezultati koji su se napravili prije ne igraju veliku ulogu. Sad se treba pokazati kad je najvažnije, onaj tko bolje podnosi tenzije, lakše će doći i do rezultata. Medalja bi bilo ono najbolje za nas!”

Komentari

Vaš komentar