Harkov u zadnjoj minuti srušio Italiju u Puli

Vaterpolo 14. lip. 202222:57 > 22:57
Podijeli:
REUTERS/Kacper Pempel

Pobjedom nad svjetskim prvakom Italijom hrvatska vaterpolska reprezentacija okončala je pripreme za skorašnje Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj.

Prvi put u Puli, u natkrivenom bazenu koji je otvoren u prosincu 2018., pred do vrha ispunjenim tribinama (400 gledatelja) i u uzornoj organizaciji, lijepom domaćinstvu pulskih domaćina, hrvatski su vaterpolisti dočekali Talijane u svojevrsnom uzvratu za prijateljski ogled odigran prošlog petka u Puli. Ta je utakmica završila 15:13 za Italiju, petercima, dok je nakon četiri četvrtine bilo 11:11. Sada… opet 12:11, ali za Hrvatsku.

Zašto opet 12:11? To je već treći put u posljednjih sedam mjeseci da ove dvije momčadi u prijateljskim ogledima završavaju baš ovim rezultatom.

U studenom prošle godine u Italiji je bilo 12:11 za Hrvatsku. Mjesec dana kasnije u Zagrebu 12:11 za Italiju. Sada, 12:11 za Hrvatsku. Mora da će sljedeća biti 12:11 za Italiju ili su susjedi propustili tu priliku u Trstu kada je bilo 11:11 nakon 32 minute…

U neizvjesnoj i naglašeno izjednačenoj utakmici u kojoj su se momčadi izmjenjivale u vodstvu, ali uglavnom od tek pogotka razlike (iznimka je sam početno vodstvo gostiju 2:0), pogodak koji je na koncu odlučio pobjednika, postigao je Konstantin Harkov. Bilo je to u zadnjoj minuti, točno 51 sekundu prije kraja, gol za 12:11. Imala je Italija još napad dakako, te bilježimo obranu Marka Bijača 8 sekundi prije kraja utakmice, na šut Di Fulvija. Inače, najpreciznijeg igrača utakmice s čak 6 golova (iz 13 šuteva).

Hrvatski izbornik Ivica Tucak odigrao je susret s 13-icom igrača koje je i prijavio za nastup na Svjetskom prvenstvu. Kolega u na suprotnoj strani, Sandro Campagna i dalje ‘gura’ 15 igrača, koliko ih je i uvrstio u zapisnik. Vjerojatno to i jest momčad za SP, ali s tog popisa će dvojica biti zamjenski igrači. To je već unutarnje pitanje Italije.

Velik broj osobnih pogrešaka možda je i privikavanje na kriterij kakav bi mogao biti na Svjetskom prvenstvu, a ne osobita realizacija igrača više i to obiju momčadi (između 25 i 37%) također nije previše za čuditi. Ne za ovaj trenutak, za sam kraj priprema, kombinaciju akumuliranog umora, ponešto ‘teških ruku’.

Izbornik Ivica Tucak je nakon utakmice dao igračima slobodne dane do petka, 17. lipnja navečer kada slijedi završno okupljanje u Zagrebu. Dan kasnije, u subotu prijepodne slijedit će još jedan trening (najvjerojatnije na Šalati), te odlazak u Mađarsku. Konkretno u Budimpeštu za početak jer je za subotu, 18. lipnja predviđena i još jedna, posljednja provjera odnosno prijateljska utakmica Mađarska – Hrvatska.

Uoči utakmice, Hrvatski vaterpolski savez je darivao Kristalnim loptama, nagradom za osobit doprinos hrvatskom vaterpolu, trojicu olimpijskih pobjednika, proslavljenih bivših reprezentativaca, tercet koji je već okončao igračku karijeru, ali ostavio trajan znamen u povijesti našeg sporta, vaterpola posebno.

Kristalne lopte su dobili – Igor Hinić, Samir Barač i Damir Burić. Nagrade su im predali Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor naše HVS-a.

Ujedno, Grad Pula i Istra su posebno darivale svog Puljanina, Damira Burića koji je dobio dodatne nagrade iz ruku Brna Cergnule, dogradonačelnika Pule, Borisa Miletića, istarskog župana, te Ivana Perosa, predsjednik Vaterpolskog kluba Pula.

Komentari

Vaš komentar