Šokantna ispovijest: “Desetorica redovno namještaju mečeve”

Tenis 12. lis. 202119:48
Podijeli:
Weiss /Eibner-Pressefoto EPrws

Neimenovani mladi nizozemski tenisač izjavio je za medije u domovini da je prije dvije godine saznao za shemu namještanja teniskih mečeva od svog nekadašnjeg partnera u paru.

Po njegovim riječima, postoje čak desetorica profesionalnih igrača koji na redovnoj bazi namještaju mečeve kako bi osigurali dodatne prihode, a od njih su četvorica Nizozemci.

Dijelio sam sobu sa drugim tenisačem i razgovarali smo o tome kako finanijski uspijevamo pokriti zahtjeve profesionalnog tenisa, koji je često veoma skup. Igrači za skoro sve moraju plaćati sami – putovanja, smještaj, ponekad čak i trenera i dvoranu za trening. Tu se otvorila tema namještanja mečeva – taj igrač mi je rekao da ima drugi mobilni telefon, sa kojeg porukama obavještava nepoznatu osobu o tome kada će izgubiti set na određenom meču u zamjenu za nekoliko tisuća eura. Bio sam zatečen – znao sam u principu da to postoji, često su se javljale sumnje u nekim situacijama, ali sam pretpostavljao da su generalno tenisači ‘čisti’“, izjavio je neimenovani nizozemski tenisač za NOS.

“Nisam htio prijaviti ovaj slučaj do sada – djelomično zato što mi je partner u paru bio prijatelj, a dijelom zato što bih onda i ja postao predmet istrage. Morao bih predaati svoj telefon i slične stvari. Osim toga, i ja sam se ponekad kladio na tenis iz zabave, što bi moglo raditi probleme“, nastavio je mladi nizozemski tenisač.

Osim igrača iz Nizozemske, u ovaj mehanizam namještanja uključeni su, prema riječima anonimnog tenisača, i igrači iz Francuske, Španjolske i Belgije.

Sudske vlasti u Nizozemskoj su rekle da će postupak biti pokrenut, ali da nije šokantno što se neki igrači odlučuju za namještanje, budući da od desetina profesionalnih tenisača u toj zemlji, tek nekolicina može dobro zaraditi. Nizozemski teniski savez se javio ovim povodom i iznio osude na činjenicu da igrači iz te zemlje sudjeluju u takvim nedozvoljenim radnjama.

Trenutno najbolje plasirani nizozemski tenisač je Talon Griekspoor, koji se nalazi na 118. mjestu ATP liste, ali on nije nijednom spomenut u vezi sa ovim spornim slučajem.