Borna na pravom putu

Cincinnati 18. kol 202212:28 > 13:34
Podijeli:
Susan Mullane-USA TODAY Sports

Na trenutak je sumnjao hoće li se moći vratiti tenisu kada je bol u ramenu trajao duže od planiranog, onda se ponovo “sprijateljio s lopticom”, kako mi kaže, ali nije brzao poslije jednogodišnje pauze. Titula na Challengeru u Parmi bila je dobar znak, ali amplituda je bila velika: prije samo mjesec dana, izgubio je od 311. tenisača svijeta Nicholasa Ionela. Piše: Saša Ozmo

Floskula da se u tenisu stvari brzo mijenjaju još jednom je dobila potvrdu, a Borna Ćorić u Cincinnatiju igra kao momak koji je svojevremeno bio nadomak top 10. Pao je prvo Lorenzo Musetti, uz dobivene ključne poene, a onda je i definitivno srušen prvi zid na misiji povratka na staro: u kasnovečernjoj ludnici srušen je Rafael Nadal sa 7:6 (9), 3:6, 6:4.

“Dvije godine nisam igrao pred toliko publike i na tako velikoj pozornici. Zato sam se sada samo radovao ovom meču. Na neki način je ludo što sam pobijedio.”

Nije Španjolac blistao, bilo je nekih nekarakterističnih grešaka kad se lomilo (dupla na set lopti u prvom setu npr.), ali imao je i periode veoma dobre igre. Hoću reći, više je Borna meč dobio nego što ga je Rafa izgubio. To ohrabruje jednako koliko i sama pobjeda.

“Borna je veoma dobar igrač. Hrabar je i borac je. Imao je težak period ozljeda, sretan sam što je opet na ovom nivou”, rekao je Nadal.

Sada je Ćorić jedini uz Novaka Đokovića i Nikolaja Davidenka koji ima pozitivni skor s Rafom (3-2) uz najmanje pet odigranih mečeva.

Tijekom rehabilitacije je bio tvrdoglav u tome da ne mijenja pokret pri servisu, a Nadalu je odservirao 12 asova i samo jednu duplu grešku. Iz bekhenda je pucao – kad je rasterećen i kada igra sa kontroliranom agresivnošću, tada je Borna najbolji.

Da je bilo jednostavno – nije, a za povratak je veoma zahvalan i fizioterapeutu Yianniju Louizosu.

“Gurao me je da radim i kada mi nije bilo do toga. Rad nije problem, ja sam navikao da svaki dan igram tenis i da radim teške vježbe, a sad najednom imam dva sata rehabilitacije jedino blago pokretanje ramena gore-dolje i naprijed-nazad. Dosta je to zahtjevno bilo za moj um.”

Sad se isplaćuje. I tek će. Trenutno je projektiran na 123. mjesto na svijetu, a eventualna pobjeda nad Bautistom Agutom donijela bi mu povratak u top 100.

Komentari

Vaš komentar