Raducanu – dokaz zašto tjerati svoje i imati svoj put

Blog 13. ruj. 20219:35 > 9:43
Podijeli:
GuliverImages

Emma Raducanu prije Wimbledona 335. igračica svijeta,poslije 150., a od ponedjeljka 23. na svijetu. Piše: Tihana Zrnić

Svijet se divi, kažu, imamo budućnost i nadamo se prave rivalke i ubuduće. Pružile su poželjan ženski tenis kojeg je sve manje i koji nije samo prvi krik, bljesak. Nadamo se… Zreli tenis smo gledali u ovogodišnjem finalu, bez puno oscilacija na koje smo navikli, i to je ono što raduje.

S primjerom Emme Raducanu treba se dotaknuti nekih drugih stvari, jer već su je svi nahvalili u svim segmentima, sa svih strana, apsolutno zasluženo, pa nije potrebno opet pisati o tome.

Svi mi koji smo u tenisu i možda imamo djecu koja prolaze sve što je Emma Raduccanu prošla možemo malo iz bližeg kuta reći kakav je to svijet, točnije put.

Niti malo sličan ovome, baš naprotiv… Puno više mukotrpan, sport za koji mora živjeti cijela obitelj i samo oni koji su iza toga znaju kako je teško bilo što osvojiti.

Od ranih dana je dijete stvaljeno pod pritisak, da se mora dokazivati iz dana u dan, narasti u pravog natjecateljskog gladijatora, prolazeći sve uzlazne kategorije od 12, 14 godina, pa onda cijelog juniorskog staža, a i tada je tek na početku.

Polago opada trend da svi moraju igrati seniorski Grand Slam sa 16 godina što je dobro, jer nije prirodno. Svi idu nekako tim putem. Daj, daj, samo daj, što prije, bez svjesnosti da je put dugačak.

Puno je primjera rano izgorenih, prezasićenih talenata, djece, koja jednostavno nisu izdržala pritisak toga svega – iz dana u dan.

Svatko živi svoj primjer,svoj put i nema garancije ni za što… Raducanu je primjer, da nije išla utabanim stazama većine koji se dokazuju na juniorski turnirima, ili još ranije do 14 ili 16 godina, nego nekim svojim puno mirnijim…

Bila je prisutna, ali bez većih uspjeha. Otac, trener i ona su slijedili neki svoj put, iako su ostali sami na njemu, s puno mišljenja, inputa, da nije ipak ona ta.

Aliii… Kako puno njih kaže, bitno je ostati prisutan i ne odustati, tjerati svoje. Financije im nikada nisu bile problem, to je itekako važna stavka.

Bitno je naglasiti da je u pozadini neka zdrava obiteljska priča, bez pritiska. Uvijek je u planu bila i škola, tako da u obitelji financijaša otac je inzistirao da se paralelno pohađa i škola.

Druga bitna stvar u cijeloj priči je – biti Britanka. Samim time ste na izvoru jednog tako uređenog i sveobuhvatnog Saveza, da Vam apsolutno mogu ponuditi sve najbolje od tenisa što možete dobiti ili zamisliti. Emma je dobila tu privilegiju da ju uzmu pod svoje i tako je dobila najbolji mogući rad, gdje je za svaki udarac imala drugog trenera.

Kada je Nigel Sears postao glavni nositelj price LTA (London Tennis Assosiation )čiji je Emma Raducanu član nađete se u situaciji da trenirate s Andyjem Murrayem.

Kada ste u takvoj zemlji, onda puno znači, kad vam se kao domaćoj predstavnici otvore vrata pozivnicom na Grand Slam, dok druge iz manjih zemalja, ipak nemaju tu priliku.

Milijun izlizanih fraza, uvijek istih klišej pitanja na pressicama, a da ju nitko nije pitao, kakav je bio njen put, s pauzom od godine i pol, da čujemo malo i pozdainu detaljnije i baš usporedbe radi, potpuno drugačiji nego kod ostalih osvajačica GS-ova i turnira općenito.

U svijet tenisa kreće se vrlo rano i ako se ne uspijete pozicionirati, uvijek mislite da kasnite, i da netko ima puno više iskustva od vas, vašeg djeteta. Raduccanu je ipak dokaz da ne mora biti tako… Dokaz da je najbitnije da si dobar, jer ako jesi uvijek će ti se negdje otvoriti.

Rijetko, gotovo nikada kao njoj, ali čuda se događaju… Barbora Krejcikova je dočekala otvaranje ždrijeba,ove god na RG-u, nakon deset godina na Touru. Mislili smo da je to vrh iznenađenja, što se može dogoditi, kad onoooo… još više, jače, bolje, neviđeno do sada.

Nema kopiranja, niti jednog primjera i to moramo naglasiti našoj djeci i nama… Moraš gledati samo sebe i pratiti svoj put. I shvatiti tenis kao životni poziv, jer kao tenisač, moraš biti spreman da često rano ideš kući. Kako bi Federer rekao: ‘Mi smo kao ciganska čerga! Često gubitnici, a najmanje osvajači, gdje često nakon prvog, drugog kola pakiraš kofere za doma.

Imam puno izlizanih fraza, kao ona na pravome mjestu u pravo vrijeme, ili moralo se poklopiti, ali da i nju sami pitate kako je moguće?

Emma bi rekla: ‘I really dont know…’

To su oni momenti kada nedostaje riječi u riječniku i kada sve teorije padaju u vodu… Kada je TO nešto više od života i sporta…

Svježa je to krv, u Areni ženskog tenisa. Sjećamo se primjera i Jelene Ostapenko.
Pustit ćemo vremenu, pa vidjeti kad se malo bolje upoznamo, kakva će protivnica biti i postati na duge staze Emma Raducanu

Nema sumnje ima sve – da se razumijemo, servis, brzinu, obranu, pametan poen, winner..i mentalnu snagu, tj.fokus!

Za sada je dokaz da ljubav na prvi pogled zaista postoji i da je zvijezda rođena.