Novakova statistika stvara veliku prednost protiv Rafe

Roland Garros 11. lis. 202010:29 > 10:32
Podijeli:
Clive Brunskill / Staff

Novak Đoković i Rafael Nadal u nedjelju će igrati meč koji će odlučiti pobjednika Roland Garrosa.

Rafael Nadal lovi svoju, prilično nestvarnu, trinaestu pobjedu na Roland Garrosu, a Novak Đoković drugu. Statistika je u najvećoj mjeri na strani Španjolca koji je u čitavoj karijeri na pariškom Grand Slamu ostvario omjer koji će se teško više ikada ponoviti: 99 – 2. 

Dakle, ukoliko svlada Đokovića, Španjolac će osigurati jubilarnu stotu pobjedu na Roland Garrosu. Istovremeno, to bi bila i 999. pobjeda u karijeri za velikog Rafu. 

Za usporedu, Đoković je u dosadašnjoj karijeri ostvario 930 pobjeda, a njegov najdraži Grand Slam turnir je Australian Open gdje je slavio osam puta ostvarivši 75 pobjeda. Naravno, Novak ima dva GS naslova manje od Nadala. Kad je riječ, pak, o međusobnom omjeru Đoković je bolji s 29 pobjeda uz 26 poraza. 

Ipak, jedna statistika bode u oči kako se približimo finalnom okršaju. Naime, u posljednjih pet godina na Roland Garrosu, Đoković je ostvario omjer 27-0 protiv igrača koji igraju s dvoručnim bekendom, s druge strane na omjeru je 5-4 protiv tenisača s jednoručnim bekendom. Naravno, spominjemo taj podatak jer Nadal spada u ovu prvu kategoriju. Među tih 27 pobjeda nalazi se i ona protiv Rafe ostvarena 2015. godine, srpski tenisač tada je slavio u glatka tri seta. 

Puno je toga u igri ove nedjelje, Nadal se pobjedom može izjednačiti s Rogerom Federerom na 20 Grand Slam titula dok bi se Đoković obojici približio s 18. titulom.