Emma Raducanu – nevjerojatna priča britanske tinejdžerke

Grand Slam 12. ruj. 202110:53 > 10:57
Podijeli:
AP Photo/Elise Amendola

Završio je ženski dio turnira na US Opena, a izvan svih mogućih očekivanja, nova Grand Slam pobjednica postala je 18-godišnja Emma Raducanu.

Kao iz vedra neba, Emma Raducanu pojavila se na ovoljetnom Wimbledonu, dogurala je do osmine finala, a iza sebe ostavljala hvalospjeve brojnih sportaša, čak i onih koji nemaju nikakve veze s tenisom.

Talent je bio očit, ali njen prolazak do drugog tjedna najvećeg svjetskog turnira, a zatim i predaja zbog zdravstvenih problema predstavljali su samo temelj za predviđanje može li jednog dana mlada djevojka postati Grand Slam pobjednicom.

Ona je odagnala svaku sumnju samo tri mjeseca kasnije kada je odigrala jedan od najsenzacionalnijih Grand Slam turnira u povijesti, a takvo nešto nije jednostavno proklamirati. Djevojka koja trči ‘sto na sat’, pokazala je zavidnu razinu mentalne snage pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da nikada nije iskusila ovakav turnir.

Posebno kada govorimo o sportu čija povijest putuje dalje od stotinu godina u povijest. Steffi Graf, Martina Navratilova, Serena Williams…i zamislite, Emma Raducanu. Djevojka koja se u New Yorku prošetala do titule s nevjerojatnih 20-0 u setovima uključujući tri kola kvalifikacija.

Raducanu je posebna priča i zbog podrijetla. Naime, rođena je u Torontu, otac je Rumunj, majka Kineskinja, roditelji su se preselili u grad Bromley, u Velikoj Britaniji dok je Emma imala svega dvije godine i tamo se teniski obrazovala.

Bromley je gradić ili područje jugoistočno od Londona koje broji oko 100 tisuća stanovnika, a gotovo da nije bilo kafića u kojem se finale iz New Yorka nije pratilo s velikim uzbuđenjem.

Nova britanska senzacija postala je prva iz svoje zemlje nakon 44 godine s Grand Slam titulom, a do daljnjega će držati jedan jedinstveni rekord kao prva kvalifikantica koja je osvojila GS titulu, i to kao 150. igračica svijeta.

Ako se pitate gdje će Raducanu biti rangirana u ponedjeljak, uz zapaženu količinu bodova s US Opena, zabilježit će skok na 23. poziciju WTA ljestvice.

 

Komentari

Vaš komentar