Federer: ‘Bio sam klinac koji je skupljao loptice…’

ATP 15. ruj 202216:31
Podijeli:
Shaun Brooks via Guliver Images

Teniski svijet i dalje na neki način probavlja vijest o odlasku Rogera Federera u mirovinu, a sam Švicarac u dugom se i emotivnom pismu oprostio od voljenog sporta...

Roger Federer obznanio je u četvrtak poslijepodne svjetskoj javnosti da odlazi u tenisku mirovinu i tom je prilikom objavio oproštajno pismo. Prenosimo ga u cijelosti:

“Cijeloj svojoj obitelji i prijateljima,

od svih darova koje mi je tenis dao, najveći je bez sumnje bilo to što sam upoznao mnoge drage ljude. I prijatelje i konkurente, i prije svega fanove, koji daju život ovom sportu. Danas vam imam nešto za priopćiti.

Kao što svi znate, zadnje tri godine bile su vrlo izazovne, imao sam nekoliko ozljeda i operacija. Trudio sam se jako da se vratim u natjecateljsku formu. Ali znam svoje limite i tijelo mi je poslalo jasne znakove. Imam 41 godinu i odigrao sam preko 1500 mečeva u 24 godine. Došao je trenutak da prepoznam da je vrijeme da se oprostim.

Laver Cup u Londonu idući tjedan bit će zadnji ATP turnir u mom životu. I dalje ću igrati tenis, ali ne na Grand Slamovima ni na Touru. Ovo je i gorka i slatka odluka jer će mi nedostajati sve što mi je tenis donio. Istovremeno sam jako sretan zbog svega što mi je tenis dao i što sam ga igrao tako dugo na toj razini.

Želim zahvaliti svojoj supruzi Mirki, koja je sa mnom proživjela svaku minutu, kao i svojim roditeljima i svojoj djeci. Hvala i svim bivšim trenerima i švicarskom savezu, koji je od malena u meni prepoznao potencijal. Zahvaljujem čitavom svom timu, sponzorima i menadžerima koji su vodili moju karijeru. Hvala i konkurenciji, imao sam sreće da igram povijesne oglede, gurali smo jedni druge naprijed.

Najviše od svega zahvaljujem svojim fanovima. Energija i snaga koje ste mi dali svaki put kad bih zakoračio na teren bile su nevjerojatne i to ću pamtiti cijeli život. Bez vas bih se u svim tim uspjesima osjećao usamljeno, a ne radosno.

Posljednje 24 godine bile su nevjerojatna avantura. Čini se kao da je sve trajalo samo 24 sata, ali bilo je toliko magično da osjećam da sam u tim godinama proživio cijeli život. Imao sam sreću igrati u 40 različitih zemalja. Plakao sam i smijao se i osjećao sam se nevjerojatno živim.

Kad je moja ljubav prema tenisu započela, bio sam klinac koji je u Baselu skupljao loptice. Gledao sam igrače koji su mi se činili poput divova i počeo sam sanjati. Snovi su me tjerali da radim i treniram. To je dovelo do samopouzdanja, a onda i uspjeha koji su me odveli na nevjerojatno putovanje.

Stoga vam želim svima zahvaliti od srca, svima diljem svijeta koji su pomogli švicarskom sakupljaču loptica da ostvari svoje snove. Na kraju, hvala tenisu, volim te i nikad te neću napustiti.”