UFC se oglasio u vezi ‘slučaja vaga’

SK Fight 13. svi. 20229:13 > 9:13
Podijeli:
Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports via Guliver

Veliku prašinu podigla je 'predigra' MMA priredbi UFC 274, na kojoj je u glavnoj borbi titulu prvaka lake kategorije (do 70 kg) trebao braniti Charles Oliveira.

Fantastični Brazilac je u oktagonu na predaju natjerao Justina Gaethjea, ali je ipak ostao bez pojasa jer je dan ranije na vagi imao oko 200 grama više od dozvoljene težine.

Nije rijedak slučaj da uoči UFC borbi neki natjecatelji ne uspiju zadovoljiti potrebnu težinu, ali je ovog puta ishod bio potpuni novitet – Oliveiri je dozvoljena borba, ali je odlučeno, da u slučaju njegove pobjede, pojas ne ide nikome.

Tako je i bilo – Oliveira je još jednom demonstrirao da je najbolji borac ove divizije od povlačenja Khabiba Nurmagomedova, ‘ugušio’ je Gaethjea i upisao 11. uzastopnu UFC pobedu.

Također, ono što je pobudilo sumnje MMA javnosti je i činjenica da je Oliveira bio vidno iznenađen činjenicom da nema potrebnu težinu, baš kao i neki drugi borci koji su se tada mjerili. Mnogi su navodili da je vaga pogrešno baždarena i da pokazuje težinu veću od stvarne.

Očekivano, UFC je negirao takve navode.

“Samo bih želio reći da je 28 boraca imalo potrebnu težinu na istoj toj vagi. Apsolutno sam siguran da nema nikakvih problema s tom vagom. Ona je bila precizna. Vrlo je moguće da su neki borci pogrešno preračunali kilograme u funte kada su planirali koliko trebaju biti teški. Što se tiče Charlesova izjave da večer ranije imao potrebnu težinu, ne znam što reći. Ne mogu znati što su oni radili, ali ono što je izjvesno je da u petak nije imao potrebnu težinu“, izjavio je potpredsednik UFC-a za regulatorna djela Marc Ratner.

Predsjednik UFC-a Dana White okarakterizirao je čivat ‘slučaj vaga’ kao ‘noćnu moru’.