Ćavar za SK: Ta strategija HRS-a je potpuno promašena

Izjava 27. sij. 202214:30 > 14:47
Podijeli:
sportklub

Hrvatski rukometaši odradili su još jedno veliko natjecanje, a legendarni Patrik Ćavar za Sportklub je analizirao viđeno.

EURO je zaključen razočaravajućim remijem protiv Nizozemaca, a Hrvatska je u drugom krugu završila iza Francuske, Danske i Islanda. Odmah na početku Ćavar priznaje da smo se spustili ispod ustaljenih standarda.

“Sve u svemu igrali smo prosječno, nije to bilo ono na što smo navikli. Prvenstvo je bilo na rubu regularnosti, mislim da nikome nije bilo lako, svako su se jutro budili pitajući se tko će danas biti pozitivan na COVID. No treba reći da ovaj turnir nećemo baš po dobrome pamtiti, bilo je puno turbulencija, igrali smo dobro pa loše, pa opet malo dobro pa loše, ne mogu reći da sam baš zadovoljan.”

Jesu li u reprezentaciji bili svi igrači koji su trebali biti? Kako gledate na strategiju pomlađivanja i biste li vi što promijenili? 

“Ja već godinama govorim istu stvar – igrači koji su kalibar za reprezentaciju, bez obzira koliko imali godina, moraju biti unutra. U reprezentaciji moraju biti najbolji, a to u na ovom turniru nije bio slučaj. Prije turnira se spominjalo pomlađivanje reprezentacije, no meni ta strategija nije potpuno jasna. Taj prijelaz sa starijih na mlađe treba napraviti jako pametno. Mlađi igrači moraju uz sebe imati starije, moraju osjetiti to iskustvo i naboj koje će na njih prenijeti stariji kolege. Glavni teret su po meni na ovom prvenstvu uz postojeći kadar trebali iznijeti igrači koji nisu bili pozvani.”

Koja imena su nedostajala? 

“U ovoj situaciji ja bih svakako zvao prvog Igora Karačića, zatim Marina Šegu koji sjajno brani u klubu. Marino Marić je morao biti na onom prvotnom popisu. Nije mi potpuno jasna situacija sa Štrlekom, ali ukoliko se nije radilo o ozbiljnim problemima i ako je imao želju za igrom, i on je morao biti unutra. Gledajte, ukoliko želimo tako naglo pomladiti reprezentaciju, onda ne treba biti problem reći da ćemo primarno na umu imati taj zadatak, ali da bi rezultat mogao patiti, s takvom komunikacijom prema javnosti ne bi bilo nikakvih problema.”

Spominjete komunikaciju prema javnosti. Kakvi su bili nastupi izbornika Horvata nakon utakmica? Je li dovoljno preuzimao odgovornost, je li s njegove strane sve bilo u redu?

“Iskreno, nisam sve popratio, vjerujem da sam većinu toga prošao kroz medije, ali koliko sam shvatio, Horvatove izjave temeljile su se na lajt-motivu borbenosti, srčanosti i toga da smo dali sve od sebe. Ali, nije li to neki standard, zar se to ne podrazumijeva? Džaba si ti srčan i borben ako nemaš rezultat, to je najbolji pokazatelj kakvi smo i gdje smo.”

Jure Erzen / kolektiff

Već na tri natjecanja u nizu nismo pravi. U Egiptu smo ostali bez rezultata, u Tokiju nas nije bilo, na ovom EURU još jedn razočaranje? Jesmo li pokrenuli neki novi negativni trend, je li sve skupa zabrinjavajuće? 

“Činjenica je da mi više nismo što smo nekad bili i od toga ne treba bježati, ali to se može jako brzo promijeniti. Da, nismo ostvarili rezultat na posljednjih nekoliko natjecanja, razlozi su bili različiti, ali činjenica je da smo mogli i morali bolje. Moramo pozvati oni koji još uvijek itekako mogu pridonijeti reprezentaciji, uz mlada lica koja su isplivala na ovom prvenstvu, imamo temelje da u budućnosti budemo kompetentni. Nije ovo neki pretjerani razlog za brigu jer mi i previše očekujemo, ali je očigledan pokazatelj da se neke stvari trebaju provoditi drukčije.”

Tko se najviše istaknuo na ovom EURU, tko je oduševio? 

“Pa izdvojit ću istog igrača kao i svi – Tina Lučina. Čuo sam za njega, ali nisam ga uopće gledao do ovog prvenstva i jako me ugodno iznenadio. Jako je talentiran, pokazao je izrazitu zrelost i preuzimao je odgovornost u teškim trenucima. Ali, koliko vrijedi, pokazat će se na najtežim ispitima. Ako je momak predan i želi napredovati, a sigurno je tako, onda u budućnosti, sudeći po onome što sam vidio može biti i nositelj naše igre.”

Jozo Cabraja / kolektiff

Sukob izbornika Horvata i Pere Metličića danima se provlačio kroz medije, kako komentirate cijelu situaciju? 

“Metličić je rekao svoje mišljenje, što se od njega i tražilo, a uz to je i rekao kako stoje stvari. Po meni tu Horvat mora biti čovjek koji je spreman prihvatiti kritiku, pametan je čovjek pa i sam zna da je tako. Ići tako u otvoreni rat sa svima i nakon nekog poraza pričati o tome kako se nekome začepilo usta je sasvim promašeno, jer opet ponavljam, krajnji pokazatelj svega može biti samo rezultat. U konačni ipak nije to ni bio neki sukob epskih razmjera, radi se samo o sportu, o analizama i kritikama što je normalna stvar na ovakvim natjecanjima, mediji su to malo napuhali i mislim da se na to više ne trebamo osvrtati.”

Za kraj, tko će pobijediti u polufinalnim okršajima, tko ide do kraja na turniru?

“Danci su po meni najveći favoriti, mislim da idu u finale i u konačnici do kraja. Francuska – Švedska, to je teško reći… Tu će odlučivati nijanse, loš sam prognozer pa ću, što se te utakmice, ostati suzdržan.”

Komentari

Vaš komentar