Ekskluzivno iz Dohe za SK Vlado Šola

Rukomet 20. sij. 201715:33 > 15:40
Podijeli:
Izvor: Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Proslavljeni hrvatski rukometni vratar, Vlado Šola, ekskluzivno za SK iz Dohe, Qatar, predviđa večerašnju utakmicu sa Njemačkom. Smatra kako ne smijemo dopusiti Nijemcima da nametnu svoj stil igre te kako trebamo imati što više kontri i inzistirati na brzoj igri.

Koja su vaša predviđanja za večerašnju utakmicu?

“Teško je predvidjeti bilo što u smislu rezultata. Ako Duvnjak ne igra onda su nam šanse puno manje. Sa Duvnjakom bi bilo nekakvih šansi da pobjedimo Nijemce. Oni su u zadnjih dvije godine bolja ekipa od nas, naši su možda malo preneiskusni. Bekovska linija kod nas je sad trenutačno malo neiskusna za jednu takvu utakmicu, no nismo mi bez šansi. Imamo i mi svojih šansi. Mislim da bi trebali koristiti dosta igru sedam na šest da im razbijemo tu čvrstu zonu i taktički napad na postavljenu obranu. Trebali bi vući puno kontre premda se Nijemci jako dobro vraćaju i to neće biti jednostavno. Moramo inzistirati na toj brzoj igri”.

Mogu li se naši vratari oduprijeti njemačkom napadu?

“Naravno da mogu, imamo odlične vratare, ali isto tako i Nijemci imaju odlične vratare. Imaju Andreasa Wolffa, po meni trenutačno najbolji golman na svijetu, tako da će to biti jedna velika prepreka za nas, ali OK. 60 minuta se igra, oni su bez izgubljenog boda, mi smo bez izgubljenog boda. Trebamo ući sa samopouzdanjem i sa pretpostavkom da možemo pobjediti”.

Izvor : Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Koja je slabost njemačke reprezentacije?

“Teško je govoriti o nekim slabostima. To je zaista vrhunska ekipa. Vidim da su sad promjenili dva igrača radi naše utakmice. Doveli su Glandorfa, desnog vanjskog, iskusan frajer i promjenili su krilo za pivota. Pojačavaju obranu, taj pivot mislim da će ga više koristiti u obrani nego u napadu. Očigledno se boje naših šuteva izvana. Njihov trener očito razmišlja puno o nama i ovo što je napravio, ovaj potez je dokaz da nas se boji, respektira, što znači da nismo bez šanse. Jer čim se nešto boji ima dozu poštovanja. Možda će njihovi igrači u početku imat tremu i strah jer nije Hrvatska bilo tko. Mi moramo nametnuti svoj ritam igre, taktički i tempom, jer ne smijemo se prilagođavati njihovoj igri. To je zabluda. Ako si ti dovoljno kvalitetan onda ti namećeš svoj stil igre”.

Koji se igrač u našoj reprezentaciji najviše istaknuo do sad?

“Gledam da nakon utakmice imam neki dojam. Tek tada uzmem nekakvu statistiku i prođem kroz to, jer dojam vrlo često zna varati. Čovjek nakon utakmice bude pod nekakvim utiskom i onda misli igrali smo super, ovaj je igrao super. Meni se nekako najviše poklopio dojam sa statistikom, definitivno dva igrača koja odskaču u našoj reprezentaciji, to su Duvnjak i Cindrić. Ostali i dojmom i statistikom nisu na nivou ove dvojice. Mislim da nam bekovi premalo golova zabijaju i to će biti naš najveći problem. U jednoj utakmici igraju tri beka kad se igra na napad na postavljenu zonu i onda Duvnjak i Cindrić, često igraju zajedno, Duvnjak lijevi vanjski, Cindrić srednji. U principu njih dvojica dijele istu poziciju tako da ono što oni zabiju logično bi bilo da na njihovom mjestu, kada igraju bekove, Stepančić, Mandalinić, Mamić i Šebetić bi morali više davati. Posao srednjega je da razigrava njih, a u našoj igri su srednji dali puno više golova nego bekovi što nije normalno. To pokazuje da bekovi nisu u nekoj formi. Jedna stvar će biti ključna u današnjoj utakmici, uz vratare i tu nekakvu taktičku igru, ključno će biti da naši pivoti nekakvim blokovima razbijaju njihovu kompaktnost u obrani, dakle moraju se hrvati s njima i zauzeti svoju poziciju, blokirati igrače i ne dozvoliti im bočne kretnje. Nijemci će igrati 6-0 obranu i tu su jako bitni pivoti za destrukciju obrane”.

Hrvatska za sad ima četiri pobjede protiv Njemačke ( tri puta SP  2003., 2005., 20015.;  jednom EP 2000.), jedan poraz ( EP 2002.) i jednom je odigrala nerješeno ( SP 2001.). 

D.R