Valter Matošević za SK: Jedna stvar me zaista oduševila

Rukomet 25. sij. 202016:11 > 16:21
Podijeli:
Izvor: hnk rijeka

Dva dana nakon infarktne pobjede Hrvatske nad Norveškom u polufinalu europskog rukometnog prvenstva reakcije se ne stišavaju. Mi smo odlučili kontaktirati legendarnog hrvatskog vratara Valtera Matoševića.

Valter Matošević je jedan od najboljih rukometaša u hrvatskoj povijesti. Čovjek koji je osvojio dva olimpijska zlata, jedno svjetsko zlato, te broncu sa europskog prvenstva rekao nam je što misli o ludom polufinalu s Norveškom, ali i predstojećem finalu sa Španjolskom.

Povezano

SPORTKLUB: Gospodine Matošević, kako ste vi vidjeli ludu utakmicu s Norveškom?

MATOŠEVIĆ: Bila je to strašna borba dvije najbolje reprezentacije ovog Eura. Doslovno je jedna lopta odlučivala i po mom mišljenju bilo je to pravo finale prije finala.

SPORTKLUB: Hoće li takva utakmica ostaviti traga na našim igračima? Iscrpili su se i fizički i psihički, a finale je iza ugla…

MATOŠEVIĆ: Ma neće to ostaviti traga na njima. Oni su veliki profesionalci koji su u fantastičnoj fizičkoj formi i dat će zadnji atom snage u tom velikom finalu. Zaista sam pod dojmom kako smo igrali, ne samo protiv Norveške nego i na cijelom prvenstvu. Ako ćemo tako odigrati u finalu, ne trebamo se bojati ničega.

SPORTKLUB: Kako vidite to finale? Gdje trebamo tražiti svoju šansu?

MATOŠEVIĆ: Mi igramo najbolju obranu na ovom prvenstvu. Mislim da oni nemaju šanse na našu postavljenu obranu jer nemaju razornih šutera izvana. Sarmiento, Entrerios, Dušebajev su razigravači i ‘španeri’ koji teško mogu probiti našu snažnu obranu. Što se tiče napada, imamo zaista veliku individualnu kvalietu. Duvnjak, Karačić, Stepančić i Cindrić su sve igrači svjetske klase i vjerujem da imamo kvalitetu da sutra slavimo.

Izvor : HRS

SPORTKLUB: Prije prvenstva malo tko nas je gurao u sami krug favorita, jeste li vi vjerovali u ovakav uspjeh reprezentacije?

MATOŠEVIĆ: Ako se sjećate, igrači su prije odlaska na Euro izjavljivali da idu po medalju. Tako da po meni ovo nije veliko iznenađenje jer zaista imamo fantastičnu ekipu. Ali, ono što je mene oduševilo je to zajedništvo i vjera u vlastite mogućnosti koje imamo i kada gubimo, ali i kada vodimo. Zaista momci vjeruju u sebe i to je nešto što nema mnogo reprezentacija.

SPORTKLUB: Bili ste vratar preko 25 godina, odigrali ste mnogo finala i bitnih utakmica. Koliko će vratari biti bitni u sutrašnjem finalu? Španjolska u Perezu de Vargasu ima najboljeg vratar prvenstva, je li to njihova velika prednost?

MATOŠEVIĆ: Po statistici Perez de Vargas je najbolji vratar Eura. S druge strane, naši vratari nemaju dobru stastitiku, Šego je na ispod 30 posto, ali u finalu to ne mora ništa značiti. Šego je imao par jako bitnih obrana protiv Norveške, Ašanin je obranio dva sedmerca zaredom kada se utakmica prelamala. Vjerujem da će Šego biti na visokoj razini protiv Španjolske. Sviđa mi se njegova mirnoća u najbitnijim trenucima, nije previše emotivan i to je dobro za velika finala.

SPORTKLUB: Tko je po vama najopasniji španjolski igrač?

Izvor : (Photo by Ronny Hartmann/Bongarts/Getty Images)

MATOŠEVIĆ: Alex Dušebajev sigurno. Ima rukomet u malom prstu, to je naslijedio od svog oca Talanta protiv kojeg sam imao mnogo bitaka u svojoj karijeri. Odličan je razigravač, jako dobro razumije igru i on će biti taj koji će svojom idejom probati probiti čvrstu hrvatsku obranu.

SPORTKLUB: Hrvatska nikad nije osvojila zlato na Europskom prvenstvu. Hoće li to biti teret našim igračima u finalu?Jura

MATOŠEVIĆ: Mislim da neće. Već su sada napravili veliki uspjeh i trebaju samo uživati u finalu. Već sada imaju srebro, a jako je lijepo zaspati sa srebrom oko vrata.