Najbolji plivači svijeta na Sportklubu!

Plivanje 15. lis. 202010:36 > 11:07
Podijeli:
Catherine Ivill/Getty Images

Međunarodna plivačka liga (ISL) emitirat će se u sljedećih mjesec dana na Sportklubu! Natjecanje koje okuplja najbolje plivače planete održat će se u Budimpešti od petka 16. listopada, pa sve do 22. studenog, kada je na programu finale. Sportklub će prenositi svih deset mečeva, polufinale i finale.

Maddie Meyer/Getty Images

ISL je napravljena prošle godine pod patronatom ruskog milijardera Konstantina Grigorišina. U prvoj sezoni je okupila osam ekipa iz Sjedinjenih Američkih Država i Europe. Svaki tim je po jednom bio domaćin, a spektakularno finale održano je u Las Vegasu. Napravila je revoluciju u svijetu plivanja, zbog sjajne organizacije i velikog nagradnog fonda.

Zbog pandemije koronavirusa odlučeno je da se ISL ove godine održi na 25-metarskom bazenu u Dunav areni u glavnom gradu Mađarske. Napravljen je „mjehur“ po ugledu na NBA ligu, gdje su svi natjecatelji u kontroliranom okruženju, uglavnom na relaciji bazen-hotel. Bit će to i jedino veliko međunarodno plivačko natjecanje u 2020. godini.

Na listi su ove godine dodane dvije ekipe Toronto Titansi i Tokio Frog Kingsi, a starosjedioci su: Energy Standard, Aqua Centurioni, Iron Team, London Roar, New York, Los Angelesi, Cali Condors i DC Tridente.

Maddie Meyer/Getty Images

Najveća imena današnjice su već stigla u Budimpeštu. Branitelj titule Energy Standard predvode olimpijski šampioni: Šveđanka Sara Sjostrom, Francuz Florent Manaudou, Južnoafrikanac Chad Le Clos. Zvijezde Cali Condorsa, prošlogodišnjih vicešampiona su Amerikanci Caleb Dressel, višestruki šampion svijeta i olimpijska prvakinja na 100 prsno Lilly King.

Tokio Frog Kingsi su praktično reprezentacija Japana u malom, a čija je vedeta zapravo Rus Vladimir Morozov. Iron Team predvodi „čelična dama“ Mađarica Katinka Hosszu potpomognuta brojnim plivačicama i svjetskim rekorderom na 200 delfin Mađarom Krištofom Milakom.

Privatna arhiva Velimir Stjepanović

Svaka ekipa će imati po četiri meča. Meč se sastoji od 39 utrka, 32 individualne, pet štafetnih i dvije takozvane „skin“ utrke. Svi timovi u svakoj disciplini imaju po dva predstavnika. Pobjednik dobiva devet, drugoplasirani sedam i svaki naredni plivač po bod manje. Za trijumf u štafeti poeni se dupliraju, dok pobjednici u skin trkama tripliraju svoje poene.

Ekipni sistem bodovanja je jednostavan. Tim koji sakupi najviše poena na meču nosi četiri, drugoplasirani tri, trećeplasirani dva i četvrtoplasirani jedan bod. Bodovi sa svih mečeva se zbrajaju i tako se dobije osam sudionika polufinala. Iz dva polufinala, po dvije prvoplasirane ekipe idu u finale.

Raspored prvog i posljednjeg dana, a cijeli raspored imate ispod:

Prvi meč: Energy-Cali – petak 16. listopada (16-18 sati), subota 17. listopada (20-22 sati).

Finalni dan – subota 21. studeni (14 – 16 sati), nedjelja 22. listopada (18 – 20 sati).