Umjesto s NHL zvijezdama, SAD na ZOI sa studentima

Hokej 14. sij 20229:12 > 9:12
Podijeli:
Shutterstock, Inc

Nakon što je postalo jasno kako NHL zvijezde neće sudjelovati na ZOI u Pekingu, reprezentacija SAD je objavila popis igrača za hokejaši turnir na kojem se nalazi čak 15 igrača iz studentske NCAA hokejaške lige.

Vodstvo NHL lige je u prosincu odlučio ne dopustiti igračima iz svojih momčadi da nastupe na zimskim olimpijskim igrama zbog pandemije koronavirusa. Tako će na Olimpijskim igrama drugi put zaredom izostati zvijezde iz najjače lige svijeta.

Umjesto NHL zvijezda, mnoge reprezentacije morat će popuniti svoje momčadi iz drugih, uglavnom europskih liga. Reprezentaciju SAD predvodit će hokejaši iz NCAA lige.

“Dugo su svi predlagali da igrači NHL-a ipak idu na Olimpijske igre. Međutim, stvarnost je nešto drugačija,” rekao je glavni menadžer američkog tima John Vanbiesbrouck tijekom video konferencije.

“Ovo je fantastična prilika za svakoga tko ide. Ovo je naša olimpijska reprezentacija i idemo tamo predstavljati svoju zemlju,” dodao je.

Sedam članova američke momčadi odigralo je barem jednu NHL utakmicu, dok je Brian O’Neill, jedan od pet igrača iz ruskog KHL-a, jedini olimpijac koji se vraća sa Zimskih igara u Pyeongchangu 2018.

Najiskusniji je Nick Shore, izbor treće runde drafta Los Angeles Kingsa 2011., koji je odigrao 299 utakmica s pet momčadi, postigao 18 golova i 41 asistenciju.

“Željeli smo složiti najbolju moguću momčad da se natječe za zlatnu medalju i kada smo pogledali broj igrača koji nam je bio na raspolaganju, mislili smo da će brzina, vještina i tempo biti snaga našeg tima”, rekao je izbornik SAD David Quinn.

Olimpijske igre u Pekingu traju od 4. do 20. veljače.