Vogrinec: Zubčiću čestitke, ali skijanje je postalo cirkus

Ostali sportovi - Ostalo 18. velj. 202115:55 > 18:17
Podijeli:

Tone Vogrinec, 'otac' skijanja na Balkanu

“Tone Vogrinc nije alfa i omega slovenskog, već svjetskog skijanja – predstavio je legendu Momir Jelovac, također veteran u komentatorskom poslu.”

Sportklubov podcast posvećen je skijanju i aktualnom SP-u u Cortini d’Ampezzo. Ugostili smo jednog posebnog gosta. Tone Vogrinc, ‘otac’ skijanja na Balkanu

VOGRINEC: “Dosta problema, smetala mi je ta kombinacija u toj formuli natjecanje. Kad imaš svoje natjecatelje onda je to zanimljivije, inače sa strane struke to nije dobro. No, Filip Zubčić, koji je i naš, mi ga tako doživljavamo. napravio je fantastičnu stvar i zbog toga mi je drago.

SPORTKLUB: Kakav je vaš pogled trenutno stanje u svjetskom skijanju.

VOGRINEC: Velika je promjena u materijalima, premalo je došlo u pravilima. Malo se toga promijenilo, na primjer 80 slalomaša se bori, a znamo da ih je realno 30 za nastup na velikom natjecanju. Malo je tog napretka napravljeno u skijanju. Na primjer, skijaški skokovi su super zanimljivi. Svi su nešto radili, alpsko skijanje ne. Deset mjeseci se trenira, a malo skija. Trebalo bi se 10 mjeseci skijati, a dva mjeseca trenirati. Japan, Južna Amerika, sve su to destinacije gdje se može skijati.

JELOVAC: Meni su te noćne utrke sjajne, tijekom dana ljudi skijaju, a navečer bi imali puno više vremena i bilo bi više gledatelja. A i za TV je bolje, bolji su termini. Alpsko skijanje je možda najkonzervativniji sport.

SPORTKLUB: Kakav je vaš pogled na slovensko skijanje u ovom trenutku?
“Trenutno je velika kriza. Imamo nekoliko natjecatelja, ali problem je što sve manje i manje djece ide u natjecateljsko skijanje. Nemamo mlade reprezentacije. Imali smo piramidu, dobar rad s djecom. Vidim i problem nakon raspada bivše države. Sada u Sloveniji ima puno više saveza, više sportova, a skijanje je postalo skupo, nekad je država financirala.

VOGRINEC: “Nema Stenmerka i Hirschera, kad su oni bili na stazi svi su se borili za drugo mjesto. I to je naša sreća, Hrvatska i Slovenija imaju šansu.”

SPORTKLUB: Pamte sva trojica velike dane skijanja. A Vogrinc će to ostaviti naraštajima.

VOGRINEC: Na kraju ove godine izlazi knjiga o skijanju. Trećina je biografija, a ostalo sve ono što se događalo u našem skijanju.