A svjetski prvaci u pikulanju su…

Ostali sportovi - Ostalo 4. tra. 201819:02 > 19:28
Podijeli:
Izvor: youtube printscreen

U Engleskoj je prošlog vikenda održano tradicionalno Svjetsko prvenstvo u pikulanju. Domaćini su propustili priliku treći put zaredom postati prvaci, u finalu su poraženi od Saxonia Globe Snippersa iz Njemačke...

Izvor : Youtube / Screenshot

Igra našeg djetinjstva odavno je u Engleskoj prerasla okvire dječje zanimacije, turnir u pikulanju postoji još od vremena kraljice Elizabete Prve, od daleke 1588. godine.

U selu Tinsley Green u pokrajini Sussex, svake godine pred Uskrs okupe se najbolji pikulaši iz Engleske, Sjedinjenih Država i Njemačke kako bi se borili za prestižni trofej.

Pravila su ista kao i u našem parkiću, igraju dva sastava s po šest igrača u krugu promjera 2,5 metra koji je prekriven pijeskom. Da bi se odlučilo tko ima prvi potez, tradicionalno se bacaju pikule, igru započinje igrač čija je došla bliže rupi.

Bod se dodjeljuje za svaku pikulu koja se pogotkom izbaci izvan granica igrališta, prsti igrača koji gađa moraju dirati zemlju, a pobjednik je sastav koji prv stigne do 25 bodova.

Doživljaj je pokvarilo tipično britansko (ne)vrijeme, kiša je usporila igru je finale održano pod svjetlima automobila.

I dok su uz alkohol zagrijani navijači pratili uzbudljivo finale između domaćih Johnson Jetsa i spomenutih Snippera, netko je ukrao trofej i medalje pa se morala umiješati i policija.

Ukoliko ste nostalgični i nedostaju vam šmekerski potezi palcom, pravac u trgovinu, kupite različite vrste pikula, okupite ekipu iz djetinjstva. Ili naučite nešto korisno vaše potomke…