Tomas za SK: Bjelica neće prihvatiti uvjete Fenerbahčea

Ostali sportovi - Ostalo 6. svi 202018:32 > 19:07
Podijeli:
sport klub

U srijedu je gost podcasta Sportkluba bio bivši stoper vatrenih, danas trener Stjepan Tomas

Sa Stjepanom Tomasom razgovarao je Josip Juraj Pajvot. Teme su bile stanje u Turskoj, njegova igračka i trenerska karijera, ali su se dotaknuli i aktualnih prilika u Dinamu, mogućem novom poslu Nenada Bjelice i reprezentaciji. 

Kako je u karanteni?

Bio sam do ožujka u Turskoj i stigao u Zagreb pred zatvaranje granica. Možda bolje da sam došao jer je manje stanovnika

Turska nastavlja 12. lipnja, kako vi gledate na to?

Šteta je što neće biti navijača jer su u Turskoj stadioni uvijek puni. To će biti veliki udarac za Tursku. Ali, prvenstvo mora krenuti zbog TV prava i u interesu je turskog saveza da se nastavi prvenstvo.

Koliki je omjer zarade klubova s obzirom na tv prava?

Sigurno da je bolje da se sezona završi. Bit će novca od televizije. Tu je 80 milijuna ljudi koji će gledati od kuće utakmice. Turci dobiju oko 900 milijuna dolara od TV prava. Zato im je u interesu nastaviti.

Kako je bilo doći u kao samostalan trener Antalyaspor?

Velika stvar za mene je bila biti trener u turskoj ligi gdje su samo dva strana trenera. Znao sam u što ulazim. Imao sam težak raspored u šest utakmica, a nisam dobio priliku sastaviti ekipu. Bez obzira, prihvatio sam kako bih krenuo svojim putem. Napravio sam pomak i zadovoljan sam s onim što sam napravio. Trebala mi je jedna pobjeda da ostanem. S tri boda više bi vjerojatno ostao siguran. Kad sam potpisao ugovor na 2 i pol godine očekivao sam da ću dobiti priliku kroz transfere dovest igrače i i napraviti ekipu i dobiti priliku za više, ali što je tu je.

Planirate li ostati u Turskoj trener?

Planiram, to je moja druga država gdje sam 20 godina kao igrač i kao tener. Imao sam dvije do tri dobre stvari za ljeto, ali korona je zaustavila. Kad krene sljedeća sezona, trebao bih naći klub i krenuti u avanturu u Turskoj.

Je li vam pomoglo da vas prihvate to što ste bili borben i srčan igrač?

Svakako da je. Kad su me kao takvog prepoznali, u Fenerbahčeu su mi skandirali i nisam nigdje to doživio osim u Turskoj. To je nešto posebno.

Fenerbahče je ponudio nezgodan ugovor Nenadu Bjelici, hoće li ga prihvatiti?

Čuo sam se s Bjelicom i on je kontaktirao dva puta s predsjednikom kluba. No, predsjednik puše na hladno i nije siguran je li Bjelica trener za taj klub pa je ponudio takav ugovor. Ne može Bjelica napraviti puno u nekoliko utakmica jer ne bi  dobio priliku sastaviti i složiti ekipu u tako kratko vrijeme.

Kako Bjelica razmišlja?

On tako nešto neće sigurno prihvatiti. Predsjednik mora reći da mu vjeruje ili ne. Bez toga nema napretka.

Kako to da vlasnici klubova ne vjeruju stranim trenerima?

Pokušali su i sa stranim trenerima, ali su pogodili s nekoliko svojih. Tako da su se vratili njima i vjeruju im u potpunosti.

Kakve su vaše impresije o vremenu igračke karijere, vrijeme u Turskoj je pretposzavljamo najdraže?

To je najdraži dio igračke karijere. Nakon osvojenog prvenstva s Fenerom vozili smo se u autobusu sedam sati na proslavi. Nakon Fenera odmah otišao u rivala Galatasaray i osvojili smo kup i prvenstvo. Bio je još bolji doživljaj.

Jeste li imali problema s ljutnjom navijača?

Nisam. Odigrao sam u Feneru pošteno i nisu mi zamjerili. Ipak sam stranac, a ne Turčin. I danas me respektiraju i poštuju i pitaju za koga navijam. Onda ih pitam za koga navijaju, pa kad kažu Fener ili Galata, ja kažem da navijam za taj klub.

Mandžukić se spominje kao novi igrač Galatasaraya?

Mislim da to nije trač jer se Mandžukić spominje i u Galati i Bešiktašu. Turska bi mu u ovim godinama bila jako dobra. U Turskoj se prate europski trendovi. Doduše smanjeni su ugovori pa je to možda utjecalo na Falcaa, pa se zato spominje Mandžukić kao zamjena.

Getty Images

Za Hrvatsku ste igrali na 3 velika turnira, 49 nastupa, kako to vidite?

Zadovoljan sam jer sam izvukao maksimum iz karijere. Da sam išao 98′ na SP bilo bi mi draže, ali sam se ozlijedio i ostao bez njega. Tada je i Manchester bio zainteresiran za mene, ali što je tu je. Igrao sam u više liga, osvajao naslove i čuvao velike igrače.

Koliko je nedostajalo do iskoraka prema najvećim klubovima?

Presudna je bila 98′. Da sam bio na SP to bi odredilo drugačije moju karijeru.

Koliko je 2006. obilježila vašu karijeru, utakmica s Australijom?

Uvijek smo bili tako blizu, a tako daleko. Imali smo zajedništvo i karakter, ali ne i kvalitetu kao danas da nešto više napravimo. 

Tko vam je od hrvatskih trenera najbolji?

Hrvatski treneri su danas jako cijenjeni i sretan sam zbog toga. Ivan Jurić ima veliku perspektivu i budućnost. Vidim ga jako daleko.

Koliko se lako probiti u najveće klubove jer takvi dovode već izgrađene trenere.

Treba biti vezan uz neku ligu. Jurić je njihov. Tamo je 20 godina i to bi mu dosta moglo pomoći. Mislim da je veliki klub njegov domet.

 Koliko je drugačiji izbornički posao od klupskog trenera, Zlatko Dalić?

Ima sličnosti i razlika. Psihologija trener je ista, a Dalić je ima. Pomogla bi mu i u klubu kao što je u reprezentaciji. Ima s igračima pristup i kemiju. Čak su me iz Fenera prvo pitali za njega, pa onda su krenuli po Bjelicu.

Puno ponuda ima za Dalića, sve je odbio. Što ga može zadržati u reprezentaciji, koliko ima kredita?

Ima puno kredita. On će odraditi još Euro sljedeće godine i ići dalje.

Koliko je Hrvatskoj pomoglo ili odmoglo odgođeno Europsko prenstvo. Hoće li nekima biti posljednji turnir u reprezentaciji?

Sljedeća godina bit će vrhunac za Modrića i još neke dečke. Poslije toga će se oprostiti. No, vrijeme je za mlađe.

Stoperska pozicija, pričalo se da smo u posljednjoj liniji najtanji, kako to vidite?

To se stabiliziralo. Lovren i Vida bili su sjajni u Rusiji. Ćaleta-Car i Perić dolaze ali Perić još nije ta razina, tako da će jedan od prvog dvojca ostati uz Cara dok Perić ne dođe do te razine.

Kako vidite evoluciju stopera?

Danas se očekuje da budu visoki, snažni, agresivni, ali i to da znaju s loptom. Mislim da jedan mora biti visok i jak, a drugi okretniji i brži.

Što slijedi Dinamu nakon odlaska Bjelice i je li to bio dobar potez kluba?

Dinamo je uvijek izbacivao sjajne igrače, ali i kupio je odlične igrače. Tu se mora napraviti jedan dobar balans.  Jovićević pozna mlade igrače i trebao bi im dati šansu sada da bi se prodavali vani.

Može li doista to Jovićević izbalansirati jer je bitna i Europa?

Jovićević je kapacitet za to. On zna koliko mladih igrača može parirati u prvoj ekipi. Okosnica je tu s iskusnim igračima. Jovićević je u tom sustavu i dobro upoznat, tako da bi trebao napraviti dobre stvari.

Dinamo u vaše vrijeme?

Ono vrijeme je bilo posebno. Bili smo klapa koja je živjela zajedno i na treningu se išlo sto posto. Zajedno smo se družili i to zajedništvo nas je dovelo do rezultata da smo godinama bili prvaci u Hrvatskoj i imali zapaženu ulogu u Europi.

Zašto se niste vraćali u Hrvatsku je li do turskog prijema?

Tu sam jako dugo, ali i turski nogomet, navijači, infrastruktura. Ja sam tu izgradio ime i tu bih za sad trebao graditi karijeru.

Kakav je posao skauta?

Velika je odgovornost biti skaut. Treba gledati na dosta stvari. Od mentaliteta države u koju igrač dolazi do sistema trenera kod kojeg bi taj igrač došao. Ali gospodski posao. Nije stresan posao kao trenerski, gledate i pratite utakmice. Živite u nekom miru. Imate 2-3 mjeseca prostora da se igrač prati i da ga nađete. U trenerskom poslu je puno više stresa svakodnevno.

Biste li i prema Europi krenuli kao trener?

Htio bih početi u Turskoj, ali ako dođe neka ponuda prihvatio bih, bilo bi veliko iskustvo za mene.

Kako je to čekati na posao kad ste trener bez kluba?

Gledao sam, analizirao utakmice. Bio sam i kod Jurića u Italiji, pratio svjetske trenere i njihove navike. Jedna pauza od 3-4 mjeseca mi je dobrodošla.

Koji vam je najbolji trener na svijetu?

Sarrija jako cijenim, Gasperinija i Jurića s 3-4-1-2 koja je budućnost nogometa. No, ipak treba imat igrače i kvalitetu jer bez toga ne ide.