Suspendirana na osam godina zbog zlostavljanja

Ostali sportovi - Ostalo 30. tra 202010:18 > 10:22
Podijeli:
SK

U obrazloženju odluke Američke gimnastičarske federacije navodi se kako je Haney emocionalno i verbalno zlostavljala gimnastičare

Bivša trenerica u američkoj gimnastičarskoj olimpijskoj reprezentaciji Maggie Haney (42) suspendirana je na osam godina zbog emocionalnog i verbalnog zlostavljanja gimnastičara.

U obrazloženju odluke Američke gimnastičarske federacije navodi se kako je Haney emocionalno i verbalno zlostavljala gimnastičare, te ih tjerala na treninge dok su ozlijeđeni. Čak je vikala i vrijeđala male gimnastičare od koji su neki imali svega 10 godina.

Maggie Haney je glavna trenerica ekipe Monmouth Gymnastics Elite i trenirala je neke od najboljih gimnastičarki u SAD-u, poput olimpijske pobjednice iz 2016. Laurie Hernandez i svjetske prvakinje iz 2018. Riley McCusker.

Dužnosnici američke gimnastike prvi su put primili pritužbe protiv Haney na zlostavljanje 2016. godine. Tri godina kasnije je objavljeno kako je pod istragom zbog nedoličnog ponašanja i tjeranja ozlijeđenih sportaša na treninge.

“Odluku o suspenziji donijelo je neovisno vijeće koje se sastojalo od tri člana gimnastičke zajednice, uključujući odvjetnika, vlasnika kluba i bivšeg reprezentativca. Utvrđeno je kako je gđa. Haney prekršila kodeks etičkog ponašanja, pravila o sigurnom treniranju i drugim pravilima gimnastike u SAD-u,” stoji u izjavi Američke gimnastičarske federacije.

Prošlog mjeseca privremeno je suspendirala i Victoria Levine, trenerica i suvlasnica MG Elitea, nakon što su protiv nje također, podignute optužbe za emocionalno i verbalno zlostavljanje. Taj je slučaj još uvijek u tijeku.