Olimpijske igre mogle bi biti u potpunosti otkazane

Podijeli:
Matthias Hangst / Staff

Odgoda olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana zbog pandemije koronavirusa uzrokovat će Međunarodnom olimpijskom odboru dodatni trošak od više stotina milijuna dolara, ocijenio je u srijedu predsjednik MOO-a Thomas Bach.

“Već sada znamo da ćemo morati pretrpjeti više stotina milijuna dolara troška zbog odgode. Morat ćemo dobro razmotriti sve službe koje organiziramo za Igre”, kazao je Bach.

“MOO će nastaviti svoj operativni i svoj financijski dio u odgođenim Igrama prema ugovoru koji se odnosio na OI 2020. i koji je sklopljen s našim japanskim partnerima”, naglasio je prvi čovjek olimpijskog odbora koji se suočava s najvećom krizom u povijesti.

U međuvremenu se pojavila i vijest kako se OI u slučaju nepovoljne situacije s koronavirusom neće moći održati ni iduće godine. Ukoliko bi bile u potpunosti odgođene, to bi bio slučaj koji se dogodio još jedino za vrijeme svjetskih ratova.

MOO koji raspolaže s oko milijardu dolara rezervi namijenjenih za eventualnu odgodu OI, krajem ožujka je donio povijesnu odluku o tome da se Igre u Tokiju zbog koronavirusa ne održe ove godine nego sljedeće i to od 23. srpnja do 8. kolovoza.

No ako pandemija koronavirusa ne bude pod kontrolom za godinu dana, OI ne mogu biti još jednom odgođene i bit će otkazane, upozorio je u utorak šef organizacijskog odbora (COJO) Yoshiro Mori.