FIVB donio odluku: Utakmice mogu početi 1. lipnja

Odbojka 14. svi 202013:13 > 13:15
Podijeli:
Alexandre Schneider/Getty Images

FIVB je objavio da će pozorno pratiti razvoj situacije i natjecanja od slučaja do slučaja, a organizatori moraju imati njeno dopuštenje prije nego se utakmice počnu igrati.

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) odobrila je promjenu kalendara za sezonu 2020/21. i odlučeno je da će se utakmice moći igrati od 1. lipnja.

Termin 1. lipnja odnosi se na nastavak i završetak sezone ili početak nove, uz maksimalno poštivanje zdravstvenih, sigurnosnih i zaštitnih mjera koje su proglašene zbog pandemije koronavirusa.

Hrvatski odbojkaški savez donio je sredinom ožujka odluku o prekidu svih odbojkaških ligaških natjecanja ove sezone, a prvaci muške i ženske Superlige odlučeni su prema zatečenom stanju na tablici nakon samo dva odigrana kola Lige za prvaka pa je u ženskoj konkurenciji naslov prvaka pripao odbojkašicama HAOK Mladosti, a u muškoj odbojkašima OK Mladost Ribola Kaštela. No zbog žestokih kritika ta je odluka u travnju poništena.

FIVB je objavio da će pozorno pratiti razvoj situacije i natjecanja od slučaja do slučaja, a organizatori moraju imati njeno dopuštenje prije nego se utakmice počnu igrati.

Nacionalna prvenstva će početi prije nego je uobičajeno, a trebala bi završiti najkasnije do 18. travnja sljedeće godine. Finala kontinentalnih klupskih natjecanja će se morati igrati najkasnije do 2. svibnja. Kalendar FIVB je promijenjen nakon prebacivanja Olimpijskih igara na sljedeću godinu, ali i otkazivanja Lige nacija. Liga nacija 2021. godine će početi u svibnju, a trebala bi završiti krajem lipnja, mjesec dana prije početka odgođenih Olimpijskih igara. Raspored je napravljen tako da omogućava igračima više vremena za pripreme za Olimpijske igre u Tokiju.

Europsko prvenstva igrat će se od 19. kolovoza do 19. rujna.