Rudonja za SK otkriva zašto se zalaže za regionalnu ligu

Nogomet 15. lip. 202212:42 > 12:44
Podijeli:
SK Slovenija

Mladen Rudonja danas je sportski direktor Olimpije, a nakon utakmice Slovenije i Srbije dao je intervju za Sport klub.

Razgovarao: Branko Spasojević

Srbija je u Stožicama ispustila 2:0, da bi na kraju završilo 2:2.

“Nezaboravna utakmica, kakve su skoro i sve u režiji slovneske i srpske reprezentacije. Derbi uvijek nosi potencijal antologije. Susreti bivših članica iste države izazivaju emocije, znamo se odavno, konglomerat činilaca daje specifičnosti pojedinim utakmicama. Čudi me zato stav srpske momčadi, u stilu ‘lako ćemo’… Mi Slovenci, neka ostane za nauk, pružamo i više nego što se očekuje protiv članica bivše Jugoslavije”, objasnio je Mladen Rudonja na početku razgovora za Sport Klub.

“Kratko – sve je ovisilo od Srbije. Odlučno od prve minute, momčad Dragana Stojkovića imala je dominaciju i mogla do uvjerljivog vodstva. Slovenija je u prvom dijelu izgledala totalno nemoćno. I mi, na tribinama tijekom poluvremena, komentirali smo da je sve riješeno… Nakon odmora, srpski reprezentativci ušli su laganije u utakmicu i sve se preokrenulo. Nogoemt traži 90 minuta dobre igre, ne 70-80, nego cijelu utakmicu. Ako Srbija dostigne taj nivo, lansirat će se u najužu grupu najboljih svetskih reprezentacija.“

“Srbija ima vrhunsku reprezentaciju, nedostaje im veznjak top klase za let u svjetsku orbitu. Ništa više! Nedostajao je, ne zaboravimo, Dušan Vlahović. Logično da u takvoj formaciji, postavljenoj izrazito visoko, Srbija postiže, ali i prima veliki broj golova. Sve momčadi, pa i Real i Barca, gaje sličan stil. I to je posljedica čiste kvalitete, ne može svako tako! Piksi je ojačao vjeru cijele momčadi u vlastite kvalitete.”

“Uvijek može bolje… Za kratko vrijeme, ipak, srpska reprezentacija postala je dostojan svjetski igrač. Pojbeda u Lisabonu, uz sjajnu igru, legitimirala je Srbiju kao ozbiljnu nogometnu silu. Zato prognoziram – dogurat će daleko na Mundijalu u Kataru.”

Rudonja inače radi kao sportski direktor Olimpije, koja je prvo pojačanje pronašla u Srbiji, u Justasu Lasickasu.

“Odličan nogometaš, prijeko nam je bio potreban desni bočni. Robi Prosinečki upućen je u potencijal litvanskog reprezentativca. Olimpija uvijek mora na titulu! Nedostajao nam je pobjednički mentalitet, upravo, ono što je Dragan Stojković usadio Srbiji. Vjerujem da će Robi isto napraviti i s Olimpijom. Hoće dominirati, igrati, biti prvak… Posljednji put prvaci smo bili 2018., vrijeme je da pehar vratimo u Ljubljanu. Robi je rješenje za nas, velika je stvar što smo pronašli model suradnje, nadam se, na duži rok.“

A, gdje su Srbi, Slovenci, Hrvati i ostali, eto priče i o Jadranskoj ligi. Ideji desetljećima definiranoj kao uzavreli probni balon, bez jasne perspektive. Iz kuta Mladena Rudonje, prvog čovjeka Olimpije i neupitno bitnog faktora slovenskog nogometa, liga bivše države zaslužuje podršku.

“Sportski i nogometno – fantastičan projekat. Ipak… Svaka država mora prilagoditi zakone aktualnom trenutku, u prvom redu, regulirati probleme s navijačima. Točno definirani pravni okvir! Prvi dižem ruku ‘za’, svima će biti bolje – nogometu, igračima, trenerima, navijačima… Ali, dok ne sredimo, svaka država za sebe, bojim se, ući ćemo u veliki rizik organizacije izazovnih utakmica”, naglasio je Mladen Rudonja za Sport klub.

Komentari

Vaš komentar