Wenger na Svjetskom prvenstvu uvodi automatizirano zaleđe

Podijeli:
Izvor: Foto: Shaun Botterill/Getty Images

Nekadašnji menadžer Arsenala, a sada čovjek zadužen za napredak nogometa u FIFA-i, Arsene Wenger, vjeruje da će suci imati mnogo laški posao na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Suci bi na prvenstvu svijeta 2022. godine trebale uz sebe imati sistem koji im automatski javlja je li igrač u zaleđu.

Vjerujem da će sistem biti spreman za 2022. godinu. Automatizirano zaleđe znači da će pomoćni sudac automatski dobiti znak na satu radi li se o zaleđu“, rekao je Wenger i nastavio je:

Trenutno je dosta situacija gdje igrači čekaju hoće li biti dosuđeno zaleđe ili ne. Čeka se 70-80 sekundi, nekad i duže kada je situacija teška za procijeniti. Ovo je važan korak jer se proslave golova uništavaju zbog nevjerojatnih situacija“, rekao je Wenger.

Wengerovo pravilo o zaleđu konačno će se početi primjenjivati

FIFA je najavila i kako bi mogla početi primjenjivati Wengerovo pravilo zaleđa.

Arsene Wenger je predložio pravilo po kojem napadač ne bi bio u zaleđu ako je bilo koji dio tijela kojim se može postići gol u liniji sa protivničkim defanzivcem bez obzira ako je golu najbliži neki dio tijela kojim se ne može postići pogodak.

Ovim pravilom bi se konačno zaustavio kaos po kojem su nedozvoljene pozicije signalizirane čak kada je prst ili ruka napadača bila ispred zadnjeg igrača obrane.

Istraživanja su pokazala da bi primjena Wengerovog pravila smanjila broj zaleđa u engleskom Premiershipu sa četiri na dva po utakmici, a FIFA je najavila da će isprobati Wengerov prijedlog.

Komentari

Vaš komentar