VAR od rujna u kvalifikacijama za SP

FIFA World Cup 20. srp. 202117:00
Podijeli:
Federico Pestellini Panoramic

FIFA i UEFA više ne čekaju – VAR sistem bit će korišten već od rujanskih utakmica kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Po hitnom postupku, na adresu nacionalnih Saveza, posljednjih dana, poslano je cirkularno pismo o uvođenju najnovije tehnologije na europske terene, bez izuzetka. U njemu jasno stoji obrazloženje da je zbog izvanrednih mjera, uvjetovanih organizacijom utakmica u doba koronavirusa, odgođena primjena VAR sistema u kvalifikacijskim utakmicama.

Posljednje analize UEFA-e, uz suglasnost FIFA-e, pokazale su nužnost i hitnost implementacije video tehnologije, već od četvrtog kola.

Uz najavu da će VAR osigurati korist sudionicima kvalifikacija i podršku ispravnim sudačkim odlukama, europska kuća nogometa uvjerava da će najnovijim aktom, automatski biti unaprijeđena i regularnost utakmica u kontinentalnom natjecanju.

U narednim danima, najavljeno je i konkretnije objašnjenje načina implementacije i korištenja VAR sustava.

Ciklus iz ožujka, podsjetimo, obilježila je greška suca na utakmici Srbija-Portugal (2:2). Gosti su ostali uskraćeni za pogodak u sudačkoj nadoknadi vremena, jer asistent nizozemskog suca Dannyja Makkelieja, nije vidio da je lopta prošla gol-liniju. Velika rasprava utjecala je i na brzu reakciju UEFA-e.

Utakmice kvalifikacija za SP u Kataru, i od rujna, ekskluzivno pratite na kanalima Sport kluba.