FIFA istražuje: Svjetsko prvenstvo svake dvije godine?

FIFA World Cup 21. svi. 202122:59 > 23:00
Podijeli:
Claudio Villa/Getty Images

FIFA je na svom godišnjem Kongresu izglasala otvaranje studije o mogućnosti da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine.

Gianni Infantino, aktualni predsjednik FIFA-e, nedavno se suočio s nedokazanim optužbama da je u tajnosti podržavao projekt stvaranja propale Super lige, a sada se okrenuo drugoj ideji globalizacije nogometa, održavanja Svjetskog prvenstva svake dvije godine.

Kongres krovne svjetske nogometne organizacije podržao je prijedlog s čak 166 glasova ZA, odnosno 22 PROTIV. Infantino je govorio o procesu razvoja nogometa diljem svijeta, posebno na lokacijama gdje postoje veliki problemi s infrastrukturom.

Moramo pogledati sve opcije koje su na stolu kako bismo omogućili razvoj nogometa u zemljama slabije platežne moći. U top 20 svjetskog klupskog nogometa nalaze se momčadi iz pet europskih zemalja, a svjetskim prvenstvima od polufinala dominiraju zemlje iz samo dvije konfederacije, europske i južnoameričke.

Ideju je inače predložio predsjednik nogometnog saveza Saudijske Arabije Yasser Al Misehal koji je naglasio želju za daljnjim razvojem nogometa u zemljama koje nisu stekle financijske mogućnosti kao niti potrebne resurse.

Teško je reći kako bi razvoju nogometa pomogla činjenica da se svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine, no svakako bi predstavljalo ozbiljan problem za Europsko prvenstvo.

Komentari

Vaš komentar