Na Euru manje huligana, ali teže će ih se otkrivati

EURO 10. lip. 202121:52 > 22:21
Podijeli:
Massimo Insabato

Manje će huligana putovati na nogometni EURO zbog koronavirusa, ali bit će im teže ući u trag, upozorila je u četvrtak europska policijska agencija Europol, otkrivajući centar za posebne operacije u Nizozemskoj.

Službenici iz svake od 24 države koje sudjeluju na turniru,koji se po prvi puta održava u čak jedanaest zemalja, nadzirat će prijetnje tijekom cijelog mjeseca natjecanja iz kontrolne sobe u sjedištu Europola u Haagu.

U sobi opremljenoj divovskim ekranima i stolovima raspoređenim prema Euro skupinama, policajci iz različitih zemalja moći će brzo dijeliti informacije kako bi osigurali sigurnost na cijelom kontinentu.

“Zasad je sve mirno, ali budni smo i na oprezu. Zbog ograničenja protiv Covid-19, očekujemo ne tako velik broj pristaša, pa mislim da će biti ograničen i broj huligana”, rekao je Max Daniel, nizozemski policajac zadužen za operativni centar, na konferenciji za novinare.
On je dodao da će većina navijača putovati automobilom i bit će puno više pokreta.
Prema direktorici Europola Catherine De Bolle, turnir predstavlja sigurnosni izazov “složenosti bez presedana”.

“Operativni centar spreman je reagirati na bilo koju kaznenu prijetnju koja bi mogla ugroziti nesmetano odvijanje natjecanja. Tijekom cijelog natjecanja Europol će također nadzirati “terorističke” prijetnje, kibernetički kriminal i pokušaje namještanja utakmica, a čak će biti u potrazi za lažnim putnim ispravama”, kazala je De Bolle.

Primjena nacionalnih mjera protiv Covid-19 i dalje će biti odgovornost država domaćina, ali mogući organizatori zabava oko stadiona bit će na radaru operativnog centra u Haagu, upozorio je gospodin Daniel.

Unutar kontrolne sobe, smještene u velikom gledalištu u sjedištu Europola, na stolovima će biti postavljeno 40 časnika koji će danonoćno nadgledati i prikupljati informacije.