Vahin adut kao moguće rješenje za Dalićeve glavobolje?

Reprezentacija 1. velj. 201911:48 > 12:05
Podijeli:
Izvor: astrencin.com

Tek treba vidjeti hoće li ovaj 23-godišnjak nastaviti kao u Slovačkoj, no brojke govore za njega - najbolji je hrvatski napadač ove sezone

Pomalo iznenađujuće posljednjeg dana prijelaznog roka stigla je vijest iz Nantesa da je Vahid Halilhodžić na posudbu do kraja sezone doveo 23-godišnjeg napadača Antonija Mancea. Ukoliko ovaj 189 centimetara visoki centarfor zadovolji Vahu, kanarinci će otkupiti njegov ugovor od Trenčina.

Put do Francuske za Mancea nije bio nimalo lagan. Krenuo je u redovima Rijeke, nastavio u Pomorcu i Istri, da bi inozemnu karijeru započeo u susjednoj Sloveniji, u redovima Domžala 2015. godine, gdje je i krenuo njegov put prema vrhu. U Sloveniji se zadržao godinu i pol, nakon čega je za 300.000 eura otisao u Trenčin.

Na naslovnice hrvatskih medija stigao je u kolovozu prošle godine kada je u dvije utakmice zabio četiri gola nizozemskom velikanu Feyenoordu i izbacio iz Europe za ovu sezonu.

– Sada ispada da je ovaj moj uspjeh došao preko noći, ali put do ovoga što mi se sada događa je bio jako trnovit. Međutim, uvijek sam vjerovao u sebe i svoje sposobnosti, znao sam da mi se rad mora vratiti kad tad – govorio je tada za Novi list Mance.

U to vrijeme spominjao se i potencijalni transfer u Parmu, no Trenčin je ‘izvisio’ cijenu od tri milijuna eura, što je bilo previše za talijanskog prvoligaša.

Mance je nastavio tresti mreže u Slovačkoj, pa se nakon 30 utakmica zaustavio na brojci od 18 golova, od čega šest u osam europskih utakmica. Ukupno je ovaj napadač odigrao 2068 minuta ove sezone, a za gol mu treba samo 115 minuta.

Brojke su to koje nisu promakle Halilhodžiću, koji je u njemu pronašao zamjenu za tragično nestalog Emiliana Salu. Pred Manceom nije nimalo lagan zadatak, jer doveden je kao zamjena za igrača koji je bio daleko najbolji strijelac momčadi s 13 golova. Sigurno je i da Vaha ima velika očekivanja od njega, jer u trenutnom kadru momčadi najbolji strijelac je veznjak Boschilia sa četiri gola.

Nastavi li Mance putem koji je krenuo u Trenčinu, nema sumnje da će oko na njega morati baciti i izbornik Hrvatske Zlatko Dalić jer baš je to pozicija koja je najveći problem vatrenih odlaskom Marija Mandžukića u reprezentativnu mirovinu.

Priliku su u Ligi nacija dobili Ivan Santini i Marko Livaja, no nisu se baš iskazali, dok Andrej Kramarić nije klasična devetka. Pričalo se i o Bruni Petkoviću iz Dinama, no on nema kontinuitet igara. I brojke govore za Mancea, jer od spomenutih napadača zabio je najviše ove sezone, a i najmanje minuta mu treba za gol.

Jedno je sigurno, sada je došao u klub koji je ‘bliže’ oku izbornika, no na njemu je da dokaže da može biti rješenje za poziciju koja Daliću zadaje najviše glavobolja. Teško je sada reći je li on taj, no nema sumnje, vrijeme je na njegovoj strani.

Hrvatski napadači ove sezone:
Andrej Kramarić – 13 golova, 131 minuta za gol
Ivan Santini – 12 golova, 154 minute za gol
Marko Livaja – 10 golova, 182 minute za gol
Bruno Petković – 7 golova, 144 minute za gol
Antonio Mance – 18 golova, 115 minuta