Vaha vs Ćiro: Kovačić će biti novi vođa reprezentacije

Reprezentacija 9. ruj. 202013:42 > 14:03
Podijeli:
Izvor: Photo by Masashi Hara/Getty Images

Hrvatska je drugo izdanje Lige nacija započela s dva teška poraza i osam primljenih pogodaka od Portugala i Francuske. Za Sportklub govorio je izbornik Maroka Vahid Halilhodžić

Izvor : Clive Rose, Getty Images Sport

Za analizu nakon dvoboja protiv Francuske nazvali smo iskusnog i provjerenog stručnjaka Vahida Halilhodžića koji jako dobro poznaje francuski, ali i hrvatski nogomet. BiH stručnjak je trenutno izbornik Maroka, ali i dalje prati hrvatski nogomet, a posebno i hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Ono što je jako zanimljivo je činjenica da za razliku od Ćire Blaževića koji je neki dan za Sportklub izjavio da za Kovačića nema mjesta u reprezentaciji, Vaha upravo Matea vidi kao novog vođu nacionalne vrste.

Povezano

SPORTKLUB: Kakav je vaš dojam nakon utakmice Francuske i Hrvatske?

Halilhodžić: Po meni je Hrvatska ostavila bolji dojam u jučerašnjoj utakmici bez obzira na poraz. Brozović i Kovačić su dominirali su sredini terena i nije se previše osjetio izostanak Modrića i Rakitića. Međutim ono što nije nikako dobro je da svjetski doprvak primi osam pogodaka u dvije utakmice. Obranu apsolutno treba učvrstiti, organizacija u defanzivi mora biti puno bolja.

SPORTKLUB: Koji je po vama najveći problem obrane, manjak kvalitetnih igrača ili jednostavno neuigranost i slaba komunikacija?

Halilhodžić: Hrvatska ima kvalitetne igrače u obrani, ali ono što nije dobro je taj manjak komunikacije i bolje markiranje igrača koji je okrenut leđima. Kod dva pogotka su hrvatski obrambeni igrači jako loše reagirali kada im je protivnik bio leđima okrenut i to je nešto što si reprezentacija ovog kalibra ne smije dopustiti. Nije pomoglo ni to što ostatak momčadi nije igrao dobro u obrani, zato je Hrvatska primila četiri gola bez obzira na dosta dobru igru.

SPORTKLUB: Puno je kritika na račun igrača, ali izbornika nakon ova dva poraza. Kako gledate na taj pritisak medija?

Halilhodžić: Gledajte, vi mediji ste tu da napravite neku iskricu kada stvari ne idu po planu i na to se igrači i izbornik trebaju naviknuti. Znate, vi ste se srebrom u Rusiji digli u neslućene visine svjetskog nogometa, ali jako je teško zadržati tu poziciju. Igrači i izbornik moraju znati prihvatiti tu kritiku i pretvoriti je u nešto pozitivno i iz nje izvući maksimum. Ponavljam, svjetski ste doprvaci, ali to vam ne smije postati teret jer se ta pozicija lako izgubi.

SPORTKLUB: Dugi niz godina ste trener, ali i izbornik. Zamjerate li što izborniku Daliću ili je krivnja isključivo na igračima?

Izvor : (Photo by Michael Regan/Getty Images)

Halilhodžić: Dalić je naravno odgovoran kao izbornik i na njemu je da sjedne sa svojim stručnim stožerom i dobro analizira ove dvije utakmice. Dosta stvari mi se nije svidjelo, ali deplasirano je da ja sad ulazim u detalje. Ne želim dolijevati ulje na vatru u situaciji koja nije idealna kada se radi o svjetskom doprvaku. Te stvari koje nisu dobre Dalić treba podhitno mijenjati i vjerujem da će sa svojim stožerom znati raspoznati o kojim se greškama radi. Jako je bitno da Hrvatska brzo nauči na svoj greškama jer se taj ugled koji su stekli fantastičnim rezultatom u Rusiji lako rasprši.

SPORTKLUB: Puno se priča o tome kako reprezentacija ne može bez Modrića i Rakitića. Činjenica je da će oni brzo reći konačno zbogom nacionalnoj vrsti i onda smo u velikim problemima ako se netko neće nametnuti kao novi vođa. Koga vidite kao zamjenu za Modrića?

Halilhodžić: Istina je da su Modrić i Rakitić vrlo bitni za hrvatsku reprezentaciju, ali oni neće još dugo igrati. Eventualno još iduće Europsko prvenstvo i mislim da će se onda oprostiti od nacionalne vrste. Igrač koji ima kvalitetu da bude novi vođa reprezentacije je Mateo Kovačić. Znam da ga se puno kritizira po hrvatskim medijima, ali ja sam malo subjektivan što se njega tiče. Uveo sam ga u prvu momčad Dinama sa samo 16 godina, odličan je dečko, jako pristojan, ali jasno je da mu treba više one pozitivne bezobraštine i autoriteta. Tu dolazimo opet do onog da se kritike trebaju iskoristiti u pozitivnom aspektu i da se iz njih izvuče ono najbolje, ako će Mateo to napraviti onda može biti novi vođa.

Zanimljivo, Miroslav Ćiro Blažević je nakon utakmice protiv Portugala ‘nagazio’ Kovačića i proglasio našom najslabijom karikom. Ah, sto ljudi sto čudi.