Jeste li znali? Hrvati najbrojniji stranci u Rusiji

Reprezentacija 9. ruj. 202012:40
Podijeli:
Foto: Epsilon/Getty Images

Hrvatski nogometaši cijenjeni su u mnogim europskim ligama, ali od ove sezone nema ih nigdje kao u Rusiji. Štoviše, Hrvati su uz Brazilce najbrojniji stranci u ligi. Rusko nogomeznom prvenstvo možete pratiti u izravnim prijenosima samo na Sportklubu

Hrvatska kolonija u Rusiji ove sezone zaslužuje posebnu pažnju. Godinama je poseban status uživao bivši reprezentativac Vedran Ćorluka, koji nosi dres Lokomotiva iz Moskve. Međutim, od 2018. godine stvari su se naglo promijenile i Hrvatska je s jednog predstavnika u ruskoj ligi u dvije godine skočila na njih deset.

Svi jako dobro znamo za partije i važnost koju ima sjajni veznjak Nikola Vlašić, koji je najskuplji hrvatski nogometaš u Rusiji. Igraču CSKA je prema Transfermarktu vrijednost 22 milijuna eura, a drugi iza njega je novopridošli stoper Dejan Lovren (Zenit), koji se procjenjuje na 12 milijuna eura.

Pojačanje u ruskoj ligi je i bivši veznjak Dinama Nikola Moro, koji se priključio Dynamu iz Moskve, a svakako treba spomenuti i reprezentativca Filipa Uremovića u dresu Rubina iz Kazana. Tu je i Vlašićev suigrač u Kristijan Bistrović, dok zajedno s Uremovićem igra branič Silvije Begić.

Obrana je poprilično zastupljena, jer u Rusiji za kruh zarađuje i Zoran Nižić, koji je od 2019. član Akhmata Groznog. Nižić je među igračima s najmanjom vrijednosti (milijun eura), zajedno s veznjakom Danijelom Miškićem iz Urala Yekaterinburga. Jedini koji ove sezone još nije upisao nastup je vratar Josip Čondrić (Rotor Volgograd).

Donedavno su Hrvati čak bili samo na prvom mjestu kao najzastupljeniji stranci u Rusiji, ali onda je Brazilac Bruno Fuchs debitirao za CSKA, čime se ta nacija izjednačila s Hrvatskom. No, biti uz Brazilce među najbrojnijim strancima je svakako za pohvalu. Pogotovo jer se ne radi o nekoj osrednjoj ligi.

Primjerice, najvrjedniji Brazilci su Lovrenovi suigrači veznjak Malcom (30 milijuna eura) i lijevi bočni Douglas Santos (12 milijuna eura). Od preostalih nacija, u Rusiji najviše igra gruzijskih, ukrajinskih, švedskih i srpskih nogometaša (sedam), ali to je nešto što se moglo očekivati.

Gledajući samo postotak, hrvatski nogometaši čine 7,8 posto stranaca u Rusiji. I svakako vrijedi pratiti predstojeću sezonu, u čijim prijenosima možete uživati na Sportklubu. Ne samo zbog Vlašića, koji je već upisao tri pogotka i dvije asistencije u četiri nastupa, nego i zbog drugih reprezentativaca ili potencijalnih reprezentativaca.