Česi odgodili utakmicu sa Škotima zbog korone

Podijeli:
Paolo Bruno, Getty Images Sport

Dvobol Češke i Škotske u drugom kolu Lige nacija koji je bio zakazan za ponedjeljak, odgođen je zbog širenja koronavirusa među reprezentativcima Češke, potvrdio je tamošnji Savez.

Tomas Souček i Patrick Schick su u izolaciji jer su bili u kontaktu sa jednim od članova osoblja koji je testiran pozitivno na koronavirus. Dvojac je napustio ekipu prije početka utakmice u kojoj je Češka pobijedila Slovačku 3:1. Odlučeno je da dvoboj sa Škotskom bude odgođen.

“Reprezentacija prekida sve aktivnosti. Odluka stupa na snagu odmah”, navedeno je u priopćenju Češkog nogometnog saveza.

Češka je u srijedu pomjerila putovanje za Slovačku za jedan dan zato što je jedan član fizio tima reprezentacije testiran pozitivno na koronavirus. Cijela momčad je ponovo testirana i putovala je u Slovačku automobilima u malim grupama.

Pravilo koje je objavila UEFA prije nekoliko dana, a koje se odnosi na utakmice koje se ne budu mogli odigrati zbog epidemije ne kaže ništa za ovu situaciju.

U pravilniku je navedeno da utakmica neće biti odgođena, ali to se odnosi samo na slučaj da jedna reprezentacija ne može izaći na utakmicu sa najmanje 13 igrača, a u slučaju da zakazivanje nove utakmice nije moguće. O samoinicijativnoj odgodi utakmice zbog situacije sa koronavirusom ne kaže se u pravilniku ništa.