Bernabeu će izgledati kao svemirski brod

Primera 27. ruj. 201811:19 > 11:26
Podijeli:
Print screen/SK

Skupština Real Madrida izglasala je da se iz proračuna izdvoji 525 milijuna eura za rekonstrukciju stadiona Santiago Bernabeu.

Od ukupnog broja članova Skupštine, 1.017 je podržalo projekt (92%), 57 sociosa bilo je protiv, dok je njih 23 odlučilo ne glasati. Predsjednik kluba Florentino Perez obećao je kako će novi stadion omogućiti dodatnih 150 milijuna eura prihoda godišnje.

Perez je objasnio kako će novi stadion biti prekriven čeličnim prstenovima na kojima će se projektirati video, da će imati pokretni krov koji će štititi teren i gledatelje te da će imati nove, moderne tribine, značajno proširen muzej posvećen povijesti Reala i novi interaktivni muzej, koji će uz primjenu virtualne tehnologije biti napravljen u općini Padre Damian.

Stadion će imati i E-sports arenu, a bit će otvorene i dvije nove klupske trgovine. Očekuje se da će dodatnih 300 milijuna biti uloženo u uređivanje neposredne okoline stadiona.

Kredit za rekonstrukciju stadiona bit će vraćan tijekom 35 godina s fiksnom kamatnom stopom, a ulaganje je Perez objasnio stabilnom financijskom situacijom i prosječnim povećanjem profita kluba od 11% gledajući od 2000. godine.

Kad je Madrid prvi put ponudio projekt novog Bernabeua 2009. godine, procjena je bila da će radovi koštati 400 milijuna. Porast troškova je objasnio dodatnim ulaganjem za dobivanje dozvole od Skupštine grada, kao i sredstvima potrebnim za digitalizaciju stadiona.

Skoro 100 milijuna eura uložit će se u planiranu digitalizaciju, koja je po Perezu jedan od ključnih aduta rekonstrukcije. Planiran je i najmoderniji video semafor od 360 stupnjeva!

Real očekuje da će dozvola za početak radova biti dobivena početkom 2019. godine te kako će izgradnja početi odmah potom. Radovit bi trebali trajati 3 i pol godine i ne bi trebalo utjecati na odigravanje utakmica kluba. Board direktora povjerenje za izvođenje radova dao je udruženom timu tri arhitektonske tvrtke iz Španjolske, a zanimljivo je da Perezova tvrtka, ACS Group, jedna od najvećih u država, neće sudjelovati u rekonstrukciji, jer to nije u skladu s etičkim normama kluba.

Pogledajte kako će izgledati novi Santiago Bernabeu: