LALIGA IZNUTRA: Silazimo s uma, stalno nešto izmišljaju

Primera 13. svi 202020:46 > 21:05
Podijeli:
David Ramos / Staff

- Koji će biti moj prvi zadatak? Neće to biti motiviranje igrača nego ću ih najprije morati uvjeriti da im životi nisu ugroženi. Ali, kako ću to izvesti? Pa nisu glupi... - priznao je trener Rayo Vallecana.

LaLiga planira nastavak natjecanja sredinom lipnja, međutim, do tada treba još puno vode proteći ispod raznoraznih mostova.

Marca je napravila odličnu reportažu o tome kakva je zapravo situacija “na terenu”, s obzirom da je vodstvo lige sastavilo protokol ponašanja u ovim teškim vremenima. Sve u cilju sprječavanja pojave virusa unutar momčadi koje bi trebale nastupiti u nastavku natjecanja.

Međutim, po saznanjima ove španjolske tiskovine koja su objavljena i na internetskom izdanju, mnogi igrači i djelatnici stručnih stožera zabrinuti si i zbunjeni.

Mnogima nije pretjerano jasno sve što se od njih očekuje, a neki su priznali i da sam sigurnosni protokol nisu ni pročitali.

Taj je dokument sastavljan kako bi se maksimalno olakšala zaštita zdravlja i sigurnosti igrača nakon povratka na treninge, a posljedično, i utakmice. 

– Trenutno su smjernice vrlo stroge: prilikom dolaska daju nam masku, izmjere temperaturu, nema nikakvog kontakta – kazao je jedan igrač za Marcu.

– Protokol smo pročitali tek površno, jer jedva da razumijemo išta od onoga što u njemu piše, a osim toga, stalno ga mijenjaju – priznao je drugi igrač.

– Mislim da pomalo silazimo s uma, jer ništa nije jasno, a stalno nešto novo izmišljaju u hodu.

– Trebali su nam dati jasna objašnjenja, uvjeravam vas da nitko od mojih suigrača nije u cijelosti pročitao protokol – rekao je pak jedan igrač iz kluba koji se trenutno nalazi u zoni ispadanja.

Juan Manuel Serrano Arce / Stringer

– Teško je to shvatiti. Tijekom karantene, igrači su bili odvojeni, s mislima usmjerenima na druge stvari. Sada smo zbunjeni. 

Postoje strahovi da će nedostatak jasnoće u protokolu dovesti do dodatnog širenja koronavirusa u momčadima. Podsjetimo, nedavno se pojavilo desetak neimenovanih slučajeva upravo među igračima LaLige nakon njihova povratka na teren. 

– Suigrači koji su imali virus sad su dobro, ali nemojmo zaboraviti da su nas u dva dana zarazili desetoricu! – upozorio je jedan kapetan LaLige.

Najteže je možda – vratarima. Nisu bili u mogućnosti normalno trenirati otkako je sve obutavljeno, što ih stavlja u veće probleme nego druge igrače.

– Praktički pa 60 dana nisam taknuo loptu. Mi vratari živimo od tog osjećaja. Od branjenja svakog dana, samopouzdanja koje dolazi s obranjenim udarcima – priznao je neimenovani vratar.

– Ljuti nas kad čujemo kako sve to moramo izdržati samo zato što mnogo zarađujemo. Ponekad se osjećamo kao likovi iz crtića koji su na TV-u kako bi ljude zabavljali – prisnažio je,

– Bez obzira na novac koji zaražujemo, i mi imamo obitelji i radnička prava!

S obzirom na probleme koji imaju vratari i kako su potpuno odsječeni od ikakve forme i samopouzdanja, možda možemo očekivati gomilu golova kada se prvenstva nastave?

David Ramos / Staff

Problema imaju i treneri, kojima sigurno lako ukomponirati i organizirati treninge uz sva ograničenja. 

– Ako ćemo morati ići u kampove, prvi stručnjak kojeg ćemo posjetiti će biti psiholog – priznao je jedan, jasno davajući do znanja kolike posljedice po mentalno zdravlje ostavlja strahovanje od zaraze prilikom obavljanja normalnih aktivnosti.

Za sportaše su to utakmice i treninzi. 

– Kako će cjepivo stići ne prije ožujka ili travnja, samoizolacija je najlogičnije rješenje za izbjegavanje masovnog kontakta. Zbog toga razmišljamo o kampovima – kazao je Marci jedan medicinski savjetnik. 

Jedan od rijetkih koji je razgovarao pod imenom i prezimenom bio je trener Rayo Vallecana, Paco Jemez koji je istaknuo neke stvari koje se ne čuju često u javnosti:

– Oni koji nisu izgubili članove obitelji ili bliske prijatelje već su u prednosti. Ili njih 90 posto koji žive u velikim bogatim kućama, za razliku od igrača Raya, koji žive u stanovima – upozorava Jemez. 

– Igrači koji su stvorili antitijela također su u prednosti. Koji će biti moj prvi zadatak? Neće to biti motiviranje igrača nego ću ih najprije morati uvjeriti da im životi nisu ugroženi. Ali, kako ću to izvesti? Pa nisu glupi…