Preminuo nekadašnji vratar Hajduka Lukša Poklepović

Hrvatska 12. lip. 202215:46 > 15:46
Podijeli:
Pixabay

Danas je u Splitu u 78. godini nakon kratke i teške bolesti preminuo nekadašnji vratar Hajduka Lukša Poklepović.

Luka, u Splitu i Hajduku poznatiji kao Lukša Poklepović, rođen je u Gradu pod Marjanom 16. veljače 1945. godine. Nogometnu karijeru započeo je 1958. godine u tićima i repcima Hajduka, pod vodstvom Luke Kaliterne i profesora Dušana Đorđevića.

Tijekom četiri godine prošao je kroz Hajdukove mlađe uzraste, da bi za prvu momčad Hajduka debitirao u prvenstvenom susretu protiv Partizana u Beogradu, u prosincu mjesecu, 1962. godine, pod vodstvom trenera Hajduka Florijana Matekala.

Potom je zajedno s vratarima Hajduka tog vremena Radomirom Vukčevićem, Zdenkom Vukasovićem i Antom Sirkovićem čuvao vrata Hajduka do 1967. godine kada, kako ističe, u sportskom smislu ”emigrira” iz Jugoslavije, jer se tada nije smjelo vani prije 28. godine, a on je imao samo 22. Zajedno s Andrijom Ankovićem otišao je u njemački prvoligaški klub Kaiserslautern. Međutim, zbog sportske emigracije bio je prisiljen godinu dana pauzirati.

Naredne 1968. godine Lukša Poklepović prihvaća poziv belgijskog prvoligaša Beverena čiji gol čuva do 1973. godine, kada se vraća kući i pristupa tada republičkom ligašu Solinu gdje je godinu dana vratar i trener vratara u klubu. Zatim od 1974. do 1975. godine vratar je drugoligaša Šibenika, da bi od 1975. do 1977. godine čuvao gol grčkog prvoligaša OFI-e s Krete. Teška ozljeda koljena 1977. godine prisilila je Poklepovića na relativno rani prestanak aktivnog igranja u 32. godini života.

Lukša Poklepović za Hajduk ima ukupno 82 nastupa, a bio je i član momčadi Hajduka koja je u sezoni 1966./67. Split donijela prvi put jugoslavenski nogometni kup.

Potrebno je istaknuti da je Lukša Poklepović branio za juniorsku, omladinsku i B reprezentaciju Jugoslavije. Godine 1964. sa samo devetnaest godina bio je pozvan i u A reprezentaciju Jugoslavije, ali zbog ozljede nije nastupio. Kao vratar reprezentacije Jugoslavije do 19 godina osvojio je srebrnu medalju na Europskom prvenstvu 1962. u Rumunjskoj.

Komentari

Vaš komentar