Portugalski velikan u teškim financijskim problemima

Portugal 10. svi 202010:54 > 10:56
Podijeli:
Getty Images/Mike Hewitt

Portuglski velikan i dvostruki europski prvak u velikoj opasnosti da neće vidjeti europska natjecanja

 Dvostruki europski prvak Porto nalazi se u velikim financijskim problemima i do kraja lipnja mora pronaći 100 milijuna eura kako bi ispunio obaveze iz Uefinih pravila o financijskom fair-playu i dobio licencu za europska kup natjecanja, objavio je Eurosport.

Iako je Porto poznat po tome da zna prepoznati talente koje jeftino kupuje, a potom ih prodaje za velike novce, klub je nagomilao veliki dug, koji je prije deset godina iznosio 250 milijuna eura. Proteklih godina uspješno su servisirali i smanjivali dug, ali pandemija koronavirusa sve je pokvarila.

Vodstvo kluba trenutno pregovara s igračima o rezanju plaća za 40 posto, a sa kreditorima o refinanciranju kredita od 35 milijuna eura iz 2017. godine.

Zbog teške financijske situacije prodaja najboljih igrača čini se neizbježnom. Portugalski mediji objavili su da je već dogovoren transfer brazilskog lijevog braniča Alexa Tellesa u PSG za 35 milijuna. Također, klub bi mogli napustiti vezjnak Danilo Pereira, te napadači Jesus Corona, Moussa Marega i Fabio Silva.

Porto je dva puta bio europski prvak (1987, 2004), dva puta je osvojio Kup Uefe (2003, 2011), a 28 puta je bio prvak Portugala, ali u posljednjih šest godina samo jednom.

Portugalsko prvenstvo trebalo bi se nastaviti 30. svibnja, a do kraja je preostalo deset kola. Vodeći Porto ima 60 bodova, a slijedi ga Benfica, koja ima bod manje.