Fifa: Agenti od transfera ovog ljeta zaradili 490 mil. €

Nogomet 9. ruj 202219:49
Podijeli:
Guliver Images

Fifa je objavila kako su nogometni agenti i posrednici zaradili 494,4 milijuna američkih dolara (oko 490,5 milijuna eura) u ljetnjom prijlaznom roku.

Fifa je također objavila da je ove godine zabilježen rekordan broj transfera igrača i igračica širom svijeta.

Sve veću pažnju privlači i ženski nogomet, samim tim i transferi. Tijekom ljeta ostvareno je čak 684 međunarodnih transfera nogometašica, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 14,4%. Ipak, transferi nogometaša i dalje su daleko veći i brojniji. Tijekom ljeta je zabeleženo 9717 registrovanih transfera što je porast od 16,2% u odnosu na 2021. godinu.

Primjetno je da su transferi bili puno veći nego 12 mjeseci ranije. Ukupna vrijednost ovogodišnjeg prijelaznog roka za nogometaše bila je od 4,96 milijardi eura, što je povećanje za čak 29,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najveći broj transfera i najveće sume novca realizirane su u engleskoj Premier ligi, rekordnih 2,2 milijarde eura.

Također je objavljeno da su nogometni agenti zajedno uplatili skoro 10 posto od ukupne vrijednosti transfera nogometaša. Izveštaj je pokazao da je odnos naknada za usluge agenata i naknada za transfer tijekom perioda registracije porastao u posljednjih 10 godina sa 6,1 na 9,9 posto.

Najviše novca na nove igrače potrošili su Chelsea i Manchester United. Prelazak Brazilca Antonyja iz Ajaxa u Manchester United za 100 milijuna eura (95 milijuna fiksno, plus pet u bonusima) rekordan je transfer ostvaren posljednjeg dana prelaznog roka ikad.

Komentari

Vaš komentar