Dinamo 19. u Europi svih vremena, Hajduk 51.

Nogomet 9. kol 20228:15 > 8:17
Podijeli:
HNK Hajduk Split

Zanimljivo istraživanje švicarskog portala, uvjerljivo najbolji klub na Starom kontinentu po ovim kriterijima je madridski Real.

Popularni portal koji se bavi nogometnom statistikom “swissfootballdata” napravio je zanimljivo istraživanje, u kojem je kriterij bio broj osvojenih bodova za koeficijent u UEFA-inim natjecanjima od sezone 1955/56.

Na vrhu je, sasvim očekivano, Real Madrid. Kraljevski klub je od 1955. osvojio 14 Kupova i Liga prvaka, četiri europska Superkupa i dva Kupa UEFA te ukupno sakupio oko 180 bodova. Prvi pratitelji su im najljući rivali iz Barcelone, slijede Benfica, Bayern i Juventus. Prvih 10 zatvaraju Ajax, Manchester United, Porto, Dinamo Kijev i Rangersi.

Kad je riječ o hrvatskim klubovima, Dinamo je završio na 19. mjestu, u finalu Kupa velesajamskih gradova 1967. bili su bolji od Leedsa.

Hajduk također ima slavnu povijest, a oni su na 51. mjestu.  Splitski klub je tri puta igrao četvrtfinale Kupa prvaka sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a 1995. dogurao je do iste faze Lige prvaka. Uz to, po jednom su ispali iz polufinala Kupa UEFA-e i Kupa pobjednika kupova.

Od klubova iz regije u društvu 100 najboljih našla su se dva kluba iz Srbije, Crvena zvezda je 14., dok je Partizan završio na 40. mjestu.

Komentari

Vaš komentar