Čeferin za SK: Htjeli su kupiti nogomet, to je katastrofa

Nogomet 7. svi. 202123:30
Podijeli:
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin u EKSKLUZIVNOM intervjuu za Sport Klub govori o reakciji javnosti nakon pokušaja osnivanja europske Superlige, kao i o ostalim aktualnim temama.

Priča o Superligi, događanja prije velikog derbija Manchester United i Liverpool?

Drago mi je što je većina klubova razumjela da to nije dobra ideja. To je katastrofalna ideja za europski i svjetski nogomet. Neki ljudi su odlučili da ne pitaju nikog ništa i da na neki način kupe nogomet. Ali nogomet je dio europskog identiteta, povijesti i kulture, i to je za nas bilo previše. Što se mene tiče, ta Superliga više ne postoji. Reakcija navijača je bila logična. Moramo što mirnije pristupiti toj situaciji. Nije dobro što su strasti prevelike. Za nekoliko dana, sve će biti jasnije. Možda je sve ovo bilo dobro, jer sada je pravo vrijeme da razmislimo o budućnosti.

Glavni motiv svima je novac. Kako UEFA planira da smanji financijski jaz između bogatih, i uvjetno rečeno “malih” klubova? Očigledno da financijski fair-play nije dovoljan.

Financijski fair-play je bio dobar do sada, ali sada smo u novoj situaciji. Moramo razmisliti kako dalje. Globalizacija nije prisutna samo u nogometu, već i u svim drugim industrijama. O raspodjeli novca pričamo s klubovima, s ligama i sa savezima. Kako ćemo to u budućnosti raditi, sada je prerano govoriti. Što se tiče sponzorstva, ne možemo mi reći da netko ne treba dobiti sponzora, ako sponzor investira u neki klub. Plaće nekih igrača su išle u nevjerojatne visine.“

Da li ste razgovarali s predstavnicima engleskih klubova, budući da su oni prvi odlučili istupiti iz Superlige?

Nekorektno bi bilo da vam kažem s kim sam pričao telefonom. U svakom slučaju, drugačije je ako ti odmah vidiš da je to bila greška i spreman si je priznati”.

Da li će ovo možda promijeniti vlasničku strukturu klubova? Čelnici pojedinih klubova očigledno nisu ni mislili na navijače. Da li će navijači imati važniju ulogu, možda kao što je to slučaj u Njemačkoj?

“Navijači će sigurno imati veću ulogu, da li to znači vlasništvo ili ne, zavisi od pojedinih zemalja, od zakona, od klupske politike.”

Da li ste po objavljivanju odluke o formiranju Superlige tražili pomoć od državnika iz zemalja iz kojih dolaze ti klubovi?

Ja se nisam obratio nijednom čelniku nijedne države. Pojedini lideri su se sami javili jer su osjetili da je ugrožen nogomet. Nitko nije vlasnik i ne može biti vlasnik nogometa

Je li formiranje regionalnih liga prihvatljivo za UEFA-u? Na prostoru Balkana bi takvo natjecanje unaprijedilo mnoge klubove.

Mi puno pričamo o tome. Male lige u malim državama ne generiraju dovoljno novca da bi klubovi bili konkurentni. Ali tu ima nekoliko problema. Ako, recimo, u Srbiji Zvezda i Partizan igraju neku međunarnodnu ligu, a ostali klubovi ostaju u domaćoj, to bi nanijelo veliku štetu srpskoj ligi. Drugi problem je plasman u europska natjecanja. Sada se klubovi na bazi rezultata u domaćoj ligi plasiraju u Europu. Ako imamo i regionalnu i nacionalnu ligu, onda nastaje problem. Treći problem predstavlja sigurnosna situacija, to dobro znamo na ovim našim prostorima.”

Kada je u pitanju kalendar reprezentativnih utakmica, da li se razmišlja o objedinjavanju više rundi u jedan termin?

“Prićat ćemo o tome na jesen. Tu je više ideja. Klubovi kažu da više vole kad igrači idu manje puta za više dana. Drugi kažu da ako su previše dana u reprezentaciji onda su umorni. Postoji barem 20 različitih stavova. Ja mislim da nešto bitno ne bi trebalo se mijenjati