Čovjek koji je raskrinkao Ronalda ide 'na strijeljanje'

Nogomet ostalo 5. ožu. 201915:50 > 15:52
Podijeli:
Izvor: Catherine Ivill/Getty Images

Mađarski sud je u utorak odobrio izručenje portugalskog hakera Ruija Pinta, glavnoga izvora afere "Football Leaks" koja je u nekoliko europskih zemalja dovela do istraga o protuzakonitostima u nogometu

Pinto (30), kojeg njegovi odvjetnici nazivaju “vrlo važnim europskim zviždačem”, uhićen je 16. siječnja u Budimpešti po europskom uhidbenom nalogu izdanom u Portugalu, Pintovoj domovini koja ga tereti za “pokušaj ucjene i krađu podataka”. 

Rui Pinto na sudu u Budimpešti kazao je da nije kriv za ono što ga Portugal tereti i naglasio kako bi njegovo izručenje ugrozilo istrage o nepravilnostima u nogometu. 

“Nisam počinio djela za koja me optužuju, nisam ništa zaradio od onoga što sam učinio, a to sam učinio za opće dobro, za otkrivanje korupcije u europskom nogometu”, rekao je. 

Sutkinja Judit Csiszar je, međutim, presudila da ne može odbiti europski uhidbeni nalog u ime “povjerenja među europskim zemljama”. 

Rui Pinto, koji je od uhićenja u kućnom pritvoru, i njegovi odvjetnici odmah su najavili žalbu vrhovnom sudu. 

Iz mađarskog glavnog grada, gdje živi od 2015., Pinto je hakirao milijune dokumenata koji, kako tvrdi, razotkrivanju nepoštenje nogometne industrije. 

Javnost i istražiteljima tako je pokazao dokaze o mehanizmima izbjegavanja plaćanja poreza, sumnje na prijevare i korupciju u koje su upleteni najpoznatiji svjetski nogometaši i nogometni čelnici. 

Football Leaks do danas je najveće curenje informacija iz svijeta iza nogometne lopte. 

Među mnogim slučajevima koji se pripisuju Pintovim otkrićima su i porezne nevolje Cristiana Ronalda, rasni kriteriji PSG-a u regrutiranju novih igrača, zatvaranje oka UEFA-a na kršenje financijskog fair-playa PSG-a i Manchester Cityja. 

Tim se dokumentima sada bave pravosuđa nekoliko europskih zemalja. 

Portugal, međutim, Pinta optužuje za krađu podataka, među ostalim i portugalske države, i pokušaj ucjene investicijskog fonda Maltese Doyen, jednog od najvećih “igrača” na europskom nogometnom tržištu, prije nego što je sa svojim dokumentima izašao u javnost. 

Pinto priznaje da je kontaktirao s tim fondom 2015., ali tvrdi da je to bilo samo kako bi ih “ispipao”, bez ikakvih nezakonitih namjera. 

Kazao je i da nema povjerenja u portugalske vlasti.
“Oni su pristrani. U njihovom je interesu da mi se nešto dogodi, izravno ili neizravno”.
Tvrdi i da je primio brojne prijetnje smrću. 

Budimpeštaski sud, pak, smatra da njegova osobna sigurnost u Portugalu nije ugrožena (Hina)