Ako uzme 'Balon', Luka će postati kao nitko u povijesti

Nogomet ostalo 3. pro. 20189:42 > 9:43
Podijeli:
Izvor: Foto: Michael Regan/Getty Images

Ni Messi ni Ronaldo nisu napravili što bi trebao večeras naš vezni igrač, kada France Football proglasi tko je osvajač njihova prestižnog Balon d'Ora.

Kladionice se još nisu potpuno usuglasile ima li Modrić 80 ili 90 posto izgleda da večeras ponese i treću od najvećih nagrada koje postoje u svijetu nogometnih nagrada. Ali, prilično su sigurne da mu se izgledi kreću negdje u tom rasponu.

Što zvučuje zastrašujuće prema ostatku konkurencije!

Otkad je Luka dobio veliko Fifino priznanje The Best, traje javna rasprava diljem cijelog Globusa o tome tko bi trebao dobiti ono najprestižnije priznanje. France Football svoj Balon d’Or dodjeljuje više od 60 godina (1956. je sve krenulo) iako treba reći kako se tek od 2007. godine ova nagrada za najboljeg svjetskog nogometaša.

Različiti nogometaši davali su mišljenje o tome tko bi se trebao okititi ovim lijepim perjem, a posebno su se pritom isticao samouvjereni Griezmann. Bilo je onih koji su smatrali kako nije u redu da Modrić bude jedan od najjačih kandidata, no posljednjih tjedana gotovo da nije bilo dana kada netko od većih svjetskih medija, ali i onih manjih, nije ponudio svoju ekskluzivu po pitanju osvajača Balona.

Toliko je važna ta nagrada.

Uostalom, izuzmemo li prvog pobjednika (Ricardo Kaká 2007.), svi dobitnici svodili su se samo na dva imena – Ronalda i Messija. Kriteriji kojim se francuski, ali i suradnički novinari iz država cijelog svijeta vode prilikom glasanja za najboljeg u kalendarskoj godini (to je vrlo važno naglasiti) jesu sljedeći:

Izvor : Octavio Passos/Getty Images

1. Individualne i kolektivne izvedbe (trofeji) tijekom godine.
2. Igračka klasa (talent i fair play).
3. Ukupna karijera.

Najbolje rangirani igrač od preostalih pet kandidata u izboru dobiva šest bodova, drugom pripada četiri, zatim tri, dva i jedan. Igrač koji tako skupi najviše bodova dobit će Balon d’Or.

Razmislimo li o postavljenim kriterijima i podsjetimo se kako se oni odnose samo na 2018., zaista je teško pronaći igrača koji je ostavio bolji dojam od Modrića, a kako pristižu insiderske informacije, možemo prosuditi da na sličan način razmišljaju i brojni specijalizirani novinari u svijetu.

Tako se čini da je gotovo pa sigurna stvar da će naš nogometaš ponijeti i treću veliku nagradu ove godine: nakon Zlatne lopte za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva dobio je Fifa The Best, što je izvedenica nagrade koja se dodjeljuje večeras, a koju je krovna nogometna organizacija počela dodijeljivati 2016. godine kada je prekinuta suradnja s France Footballom.

Ista je trajala od 2010. godine, tako da u tom razdoblju Fifa nije dodjeljivala vlastita priznanja za igrača godine.

Izvor : Denis Doyle/Getty Images

S obzirom da situacija s tri najjvažnije nagrade nije baš potpuno čista, tijekom šest godina (od 2010. do 2015.) moguće je bilo dobiti samo dva velika priznanja (Balon d’Or i Zlatnu loptu za SP), s tim da se posljednje – logično, udjeljivalo svake četiri godine.

Messi i Ronaldo od 2008. dijelili su The Best i Balon d’Or između sebe, nitko nije uspio prekinuti njihovu dominaciju, no ono što je još impresivnije u Modrićevom podvigu jest sljedeće.

Naime Luka će biti prvi igrač u povijesti sa tripletom, trostrukom krunom, osvojene sve tri velike nagrade u istoj godini!

Treba biti pošten i reći da Leo i Kiki nisu ni bili u prilici osvojiti trolist priznanja, s obzirom da se od 2010. do 2015. dijelilo samo njih dva i to svake četiri godine. A 2006. Balon d’Or još nije bio globalno orijentiran.

Izvor : Dan Istitene, Getty Images Sport

Spomenuta dva velikana – čiju je dominaciju na nogometnoj karti svijeta tako uvjerljivo prekinuo Luka – bili su prilici uzeti “samo” dvostruku krunu, a u tome su uspjeli po jednom:

2008. Ronaldo je bio dobitnik Balon d’Ora i Fifina World Player of the Year, a isti dubl ostvario je Messi godinu kasnije.

Godine 2014. Messi je bio najbliži osvajanju jednog drugog dubla, možda i vrijednijeg: tada je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu proglašen najboljim igračem tog natjecanja (Zlatna lopta), no nagradu za najboljeg igrača godine dobio je ipak – Ronaldo.

I zato je Lukin današnji uspjeh, koji je vrlo izvjestan, toliko veličanstven i poseban. Ispisao je novo poglavlje u povijesti koje će biti izuzetno teško nadmašiti.