ANKETA Koja vam je najdraža nogometna formacija?

Nogomet ostalo 29. svi. 202012:15 > 12:23
Podijeli:
sport klub

Nogomet, kao i svaki sport, s vremenom evoluira i prolazi kroz brojne promjene, pa tako i sustavi i formacije koje treneri preferiraju.

Nekad davno, još kad se prošlom stoljeću nije nazirao kraj, nogometaši nisu tako striktno morali držati svoje pozicije pa im se i nije pridavala neka velika važnost. Znamo kako je Franz Beckenbauer kao stoper često bio strijelac, a Pelea, Maradone i kasnije i Van Bastena je bilo posvuda na terenu.

S vremenom, nogomet je napredovao, svaki igrač dobio je striktnu rolu na terenu, a treneri su od njih zahtijevali da se drže isključivo svojih zadaća na terenu, a sve se iskazivalo kroz formacije koje su oslikavale kako momčad stoji na terenu.

3-5-2

Formacija koja funkcionira kao kameleon, posebice zbog dvojice krilnih igrača u središnjoj petorci. Dva krila će funkcionirati kao bekovi kad se momčad brani, ali će zatim juriti naprijed kad će njihovi suigrači tražiti šansu za pogodak. Naročitu popularnost i dan danas bilježi u Italiji, no nema široku primjenu u nogometnom svijetu.

4-4-2

sport klub

Formacija koja je prije dvadesetak godina bila najpopularnija. Vrlo jednostavna, sve je jasno. Četiri čovjeka su zadužena za obranu, četiri za kreaciju i dva za realizaciju. U njoj nema mjesta za eksperimente i previše promjena u momčadi. Slaven Bilić ju je koristio na početku svog mandata u Vatrenima, danas je gotovo nezamislivo da Hrvatska igra u tom sustavu. Dan danas je voli koristiti Cholo Simeone koji voli čvrst i borben pristup svoje momčadi, no njegovi se napadači itekako moraju vraćati skroz do zadnje linije kad se ekipa brani od napada suparnika. 

3-4-3

Iznimno rijetko korištena formacija. Trojac braniča mora biti izrazito pouzdan, a četvorka u vezi vrlo odgovorna s usađenim defanzivnim sklonostima. Rezervirana za momčadi koje se uzdaju u efikasnost svojih napadača i krila. 

4-5-1

Također izrazito popularna formacija, možda u današnje vrijeme ne toliko kao prije nekoliko godina. Krilni dvojac iz središnje petorke vrlo je slobodan po pitanju ‘lutanja’ u ofenzivu, no nema potrebe da se toliko vraća u zadnju liniju jer ta mjesta drže bekovi u zadnjoj četvorci. Ova formacija je jasno, podložna brojnim varijacijama. Poput 4-2-3-1 s dva zadnja vezna ili pak 4-4-1-1 s polušpicom iza napadača, a tu je i famozno ‘božićno drvce’, odnosno 4-3-2-1 koju je koristio Josip Kuže u Dinamu, ali pošto formacije promatramo kroz tri linije (obrambenu, veznu i napadačku) njih ćemo za potrebe ankete sve ubrojiti pod ovu glavnu.

5-3-2

Izrazito nepopularna formacija koja se fokusira na obranu. Često je koriste momčadi koje nemaju veliku napadačku moć u trenucima kad igraju protiv moćnih suparnika. Ona se zna prenamijeniti i u 5-4-1 pa se jedan od napadača povlači u vezni red koji služi kao prva linija obrane.

4-3-3

sport klub

Danas vjerojatno najpopularnija formacija, koriste je gotovo sve momčadi koje u svojim redovima imaju visok nivo kvalitete, posebice ako imaju opasna krila koja mogu ugroziti suparničku obranu. Danas ju koriste Real, Barcelona, PSG, Manchester City, Francuska, Hrvatska, nabrajajte dalje. Ukoliko neka momčad u svojim redovima pak ne posjeduje opasna krila i kreativne veznjake, onda i nije previše efektivna.