'Vadio sam sve iz hlača i trljao se po travi kao pas'

Nogomet ostalo 27. tra 202017:58 > 18:04
Podijeli:
(Photo by Phil Cole/Getty Images)

Gary Lineker je konačno ušao u detalje jedne od najslavnijih i vjerovatno najkomičnijih anegdota sa svjetskih prvenstava.

Naravno, riječ je o njegovom slučajnom vršenju nužde na terenu stadiona Sant’Elia u Cagliariju, tijekom susreta Mundijala 1990. između Irske i Engleske.

Nekada sjajni napadač je ispričao kako je na dan utakmice bio bolestan, mučio ga je proljev, ali to nije želio reći tadašnjem izborniku Engleske Sir Bobbyju Robsonu. Bojao se Lineker da će ga Robson, ukoliko sazna za njegove stomačne probleme, izostaviti iz rostera za utakmicu.

Lineker je o “slavnoj” nezgodi govorio na Match od the Day podcastu.

“Nije mi bilo dobro čitave noći, a sutradan je bio prvi dan Svjetskog prvenstva. Nekoliko put sam se budio zbog proljeva… Nisam želio reći Bobbyju Robsonu jer sam mislio da će me možda izostaviti iz ekipe, a ja sam, kao i uvijek, želio igrati”, rekao je Lineker, pa nastavio:

“U svakom slučaju, utakmica je počela i ja sam bio dobro. Ali onda nakon nekih 20 minuta krenuli su grčevi. Nekako sam izdržao do poluvremena i mislio sa da ću biti OK… Izašli smo na drugo poluvrijeme, prošlo je 10 ili 15 minuta i opet su počeli grčevi, a ja sam pomislio: ‘Oh, sada sam u nevolji’.”

“Lopta je išla po lijevom krilu Iraca i ja sam dotrčao i pokušao nešto izblokirati. Nekako sam pao na zemlju i opustio se na momenat i samo se desilo – ‘buum’… Moj Bože, bilo je svuda. Ima jedan dio, ako ikada budete gledali snimak, kada mi Gary Stevens prilazi i pita što nije u redu, a ja mu govorim ‘u**ao sam se’. Jednostavno nisam znao šta da radim. Hvala Bogu taj dan smo nosili tamno plave hlače. Vadio sam sve iz hlača i trljao se po travi kao pas”, prisjetio se Lineker.

Danas 59-godišnjak, Lineker se može samo smijati svojoj nezgodi.

“Bilo je nevjerojatno koliko sam prostora na terenu imao nakon toga, istina – smrdio sam… Na kraju me Bobby morao zamijeniti, mislim da je Steve Bull ušao umjesto mene i ja sam otišao na klupu… Gotovo svi stadioni imaju klupe odmah pored tunela, ali na ovom stadionu to nije bio slučaj. Tunel je bio na suprotnoj strani tako da sam morao na klupu sjediti sa svim ostalim izmjenama… Mogli ste vidjeti kako se svi odmiču od mene dok sam ja sjedio sam i sažaljevao se”, rekao je Lineker.

Gary Lineker je uspio postići četiri gola tokom SP-a 1990. Utakmica koju je morao napustiti zbog “nezgode” je završena 1:1.

Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images