Nizozemci testiraju: Poluvrijeme 30, aut nogom, isključenja…

Nizozemska 9. lip. 202216:11 > 16:12
Podijeli:
Guliver Image

Nizozemski nogometni savez razmatra drastične promjene pravila počevši od sezone 2023/2024. Među promjenama izdvajaju se dužina poluvremena, izvođenje auta i slobodnih udaraca, petominutna isključenja za grube prekršaje, neograničen broj izmjena...

Jan Dirk van der Zee, koji je direktor amaterskog nogometa u okviru nizozemskog Saveza, vjeruje da bi ove promjene doprinijele da igra bude „brža, sportskija i privlačnija za gledatelje“.

Nizozemci od 2017. na amaetrskom nivou testiraju nova pravila, a prema Van der Zeeovim riječima rezultati su „obećavajući“.

„Kada pokušavate ovakve inovacije na umu morate imati dvije grupe gledatelja– nogometne romantike, koji uvijek žele da sve ostane takvo kakvo je, i nogometnefanove koji žele da igra bude što je interesantnija moguća. Znamo da UEFA i FIFA moraju dugo uvjeravati  za bilo kakve promjene, tako da će veliko lobiranje biti neophodno“, kaže Van der Zee.

U svojoj kolumni na službenoj stranici KNVB Van der Zee je objasnio nova pravila.

1. Aut se izvodi nogom, a lopta se može i driblingom uvesti u teren, bez dodavanja. Isto se odnosi i na gol-aut, kretanje sa centra i korner – sve ove stvari u modernom nogometu „pojedu“ u prosjeku oko 11 minuta vremena tijekom jedne utakmice.

2. Slobodni udarci se mogu izvesti bez znaka, a također igrač može odmah početi voditi loptu – dodavanje ili šut nisu obavezni. Ovim se eliminira prekršaj u cilju trošenja vremena, što je jedna od stvari koja najviše nervira navijače.

3. Petominutno isključenje će riješiti problem žutih i crvenih kartona. Žuti karton je često besmislena kazna jer sam po sebi ne nosi nikakve posljedice.

4. Neograničene izmjene – leteće promjene doprinose bržoj i spektakularnijoj igri.

5. U 2020. godini u Ligi prvaka igralo se manje od 60 minuta po utakmici u prosjeku, a sa novim pravilima poluvremena će biti po 30 minuta. Na taj način će biti jednaka količina akcije za manje vremena.

Komentari

Vaš komentar