Baturina od prve minute? Zašto ne!

Podijeli:
Guliver Images

Veličina trenera je u tomu da prepozna koji mu igrač može u datom trenutku napraviti razliku

Martin Baturina, nova Dinamova desetka, mladić koji će u veljači sljedeće godine napunti 20 godina, u Koprivnici je još jednom pokazao da u Maksimiru stasa jedan novi plemeniti igrač.

Kronološki samo za podsjetnik: njegov otac je Mate i bio je najbolji strijelac HNL-a u sezoni 1997./98. tada kao igrač splitskog Hajduka. Napadač, brz, lakog koraka, dobrog osjećaja za gol. Zapamtili su ga i navijači Bnei Yehude iz Izraela, koji su ga jako zavoljeli. Taj nogometni gen Mate je preselio na svoje sinove Roka, koji je u ovom trenutku igrač Maribora, najmlađi Marin još igra u omladinskoj školi, a srednji sin Martin u ovom trenutku očekuje hoće li njegovo ime Ante Čačić pročitati u Skopju. U svim najavama, svim Dinamovim opcijama sastava za dvoboju protiv Shkupija, koji za Dinamo život znači, prezime Baturina se ne spominje nigdje. Naravno, putovao je, u kadru je, i gotovo sigurno će biti na klupi.

Ante Čačić je otvorio novu nogometnu sezonu s dosta stresa. Ponajprije iz tog razloga što nema početnu jedanaestoricu. Mijenja sustave, traži igru, postavlja igrače na neprirodnim pozicijama. Iz tog kuta gledanja dvoboj u Koprivnici je bio vrlo interesantan. Naime, u tom dvoboju je Martin Baturina zaigrao u veznom redu, zabio je jedan gol, tome dodao asistenciju i pokazao da njegovi potezi imaju puno smisla. Kolega komentator Sportkluba Zoran Grgić je prije godinu dana objavio post u kojem je oduševljen s Martinom Baturinom. Spominjao mi je njegovu ideju u igri, razmišljanje u okomitom pravcu, te loptama koje mogu rastvoriti obranu. I u svakom pojavljivanju ove sezone Baturina je pokazao da je spreman i da ima potreban nivo forme.

I tu dolazimo do logičnog pitanja – zašto Martin Baturina ne bi počeo dvoboj u Skopju?

I tu ima nekoliko razloga: mlad je, još nije igrao tako važnu i veliku utakmicu. Bilo bi ga šteta potrošiti ako se Dinamu nešto loše dogodi. To su vjerujem odgovori mnogih koji su skloni vejerovati u igrače koji su već igrali velike i prave utakmice u Dinamovom dresu. Ivanušec, Menalo, Špikić, to je trojac koji će biti ispred Mišića i Ademija, a u napadu Petković ili Drmić. Baturine tu nema.

Najveća enigma ovog ljeta je Luka Ivanušec. Stigao je proteklih godina do statusa reprezentazivca, ima u nogama petnaestak europskih utakmica. Menalo i Špikić su tu, manje iskustva, dosta talenta. Ali, ja u ovom trenutku ipak ne bih ignorirao Martina Baturinu.

U nogometnom svijetu vrijedi pravilo – nema mladih i starih, već spremnih i nespremnih, dobrih ili slabijih. A veličina trenera je upravo u tome da prepozna koji mu igrač u datom trenutku može napraviti razliku. Naravno, bilo je trenera koji su osjetili bilo igrača, koji su se usudili i mlađe i kvalitetnije suigrače staviti od početka. Zato, odgovor na pitanje – Martin Baturina od prve minute? Zašto ne!

Dvoboj Shkupi – Dinamo počinje u 21 sat, a rezultat prve utakmice je 2:2. Dinamu je potrebna bilo kakva pobjeda, pa makar i nakon izvođenja kaznenih udaraca da bi ostao u utrci za željenim nastupom u Ligi prvaka.

Komentari

Vaš komentar