Najzdravija priča Pireneja

Konferencijska liga 18. kol 202211:10 > 16:03
Podijeli:
AP Photo/Michael Sohn, Pool

Teška misija je pred Hajdukom u borbi za Konferencijsku ligu, večeras od 20:45 sati igraju prvu utakmicu protiv Villareala u Valenciji.

Nekoć davno, na ovim je prostorima glavna kviz zabava, a i generalno jedna od omiljenijih emisija na TV-u, bila legendarna Kviskoteka, koju je vodio neponovljivi Oliver Mlakar. Niti jedna se epizoda nije propustila, a meni kao djetetu je posebno draga bila igra asocijacija, unutar koje si morao nakon otkrivena 4 pojma pogoditi o čemu je riječ. Evo primjera: Bayern, europski naslov, Dinamo, Hajduk.

Čovjeku pada na pamet vjerojatno više od jednog rješenja, no kako je u posljednjih par godina jedan nogometni klub osvojio Europa ligu, izbacio Bayern u četvrtfinalu Lige prvaka te unutar dvije sezone imao okršaje s Dinamom i Hajdukom, taj odgovor mora biti Villarreal.

Večeras Hajduk igra prvu od dvije utakmice s tim posebnim klubom, čija je priča jedna od najzdravijih na Pirinejima. Iz grada koji je nekoliko puta manji od Splita, klub je to čiji su temelji jako čvrsto postavljeni, financije već dugo nisu problem, a ekipa koja čeka Splićane je baš prototip prave, moderne i organizirane momčadi, koja je po meni ostvarila svoj vrhunac upravo u zadnje dvije sezone.

I ono gdje se današnji Villarreal razlikuje od na prvi pogled sličnih projekata, je činjenica da se i za ovu godinu uspjela zadržati glavnina ekipe. Danjuma, Gerard Moreno, Dani Parejo, Etienne Capoue, Giovanni Lo Celso, Francis Coquelin, Pau Torres, Paco Alcacer, Unai Emery, svi su oni i dalje tu, dakle nije bilo rasipanja momčadi, ni blizu. Ono što im može malo unijeti nemir je činjenica da ne mogu igrati u svom gradu, odnosno na svom stadionu, koji je usred renovacije. Svoje će domaće utakmice do daljnjega igrati na gradskom stadionu u Valenciji, u domu Levantea, nekih 60-ak kilometara udaljeni od Villarreala.

Isto tako, Konferencijska liga se može činiti kao manje ukusan zalogaj, pa se malo lamentira o pomanjkanju pravog motiva, posebno kada su u godinama iza sebe ostavili titulu u Europa ligi i polufinale Lige prvaka, a imaju i neke zaostatke iz prvenstva, gdje se traži (veći) napredak u odnosu na 7.mjesto iz prošle sezone, i stoga je teško je reći jel im Europa za ovu sezonu zapravo više teret nego cilj.

Njihove su ambicije sigurno velike, jer ne pamti se da je “žuta podmornica” imala ovako dobro posloženu momčad i širinu klupe, gdje sve pršti od kvalitete i talenta.

Guliver Images

Tu je i dalje nekoliko španjolskih reprezentativaca, par argentinskih, nizozemskih, uz već standardnu kvotu sjajnih mladih igrača, od kojih je jedan (Baena) s dva pogotka donio pobjedu kod Valladolida na početku Primere, i to ulazeći kao joker s klupe. Kad smo već kod jokera, da se kratko vratimo na pričicu s početka ovog teksta.

Unutar kviskoteke je bila i simpatična maskota Kvisko, koji je imao i svoju funkciju u kvizu, za koju možemo reći da je bila svojevrsna preteća jokeru. E baš bi tog Kviska voljeli dati Hajduku, uoči velikog okršaja s jednim od najstabilnijih klubova španjolskog nogometa u posljednjih 5 ili 10 godina, jer gotovo je neizbježno da će im trebati.

 

Komentari

Vaš komentar