Klubovi bi zaradili milijardu više, navijači protiv

Nizozemska 17. ožu 202111:33 > 11:35
Podijeli:
Foto: REUTERS/Eva Plevier

Belgijski nogometni prvoligaši jednoglasno su podržali mogućnost zajedničke lige sa susjednom Nizozemskom kako bi povećali svoju financijsku dobit.

“Postigli smo jednoglasnu podršku mogućoj uspostavi BeNeLige. Vodstvo Pro Lige od sada nadalje preuzet će aktivnu ulogu u njenom kreiranju. Ova uduća ambicija bazira se na poštivanju sportskih težnji najboljih klubova i potrebi ekonomske stabilnosti ostalih profesionalnih klubova”, objavilo je vodstvo belgijske Pro Lige.

Ideja o stvaranju zajedničke belgijsko-nizozemske lige pojavila se prije dvije godine, no izbijanjem pandemije koronavirusa ona je stopirana.

U razgovorima za formiranje zajedničke lige bilo je pet belgijskih klubova, Anderlecht, Club Brugge, Gent, Genk i Standard, te šest nizozemskih klubova Ajax, AZ Alkmaar, Utrecht, Feyenoord, PSV Eindhoven i Vitesse.

Prema provedenoj studiji, zajednička liga bi klubovima u Belgiji i Nizozemskoj povećala prihode s 300 milijuna eura na 1.3 milijarde eura.

Spomenuti klubovi započeli su razgovore s Europskim nogometnim savezom (Uefa) o mogućem pokretanju lige, no navijači u obje zemlje ne slažu se s tom idejom zabrinuti zbog dužih putovanja na gostovanja.