Još jedan Fifin novitet za SP u Kataru

FIFA World Cup 23. ruj 202215:29
Podijeli:
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Sudionici Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru imat će pristup svojim osobnim podacima o učinku odmah nakon utakmica, što je novi korak u korištenju tehnologije na vrlo visokoj razini, objavila je Međunarodna nogometna federacija (Fifa).

Krovna nogometna organizacija je objavila kako će svi igrači na svjetskom prvenstvu moći pregledavati svoje podatke o učinku na namjenski napravljenoj aplikaciji. Fifa je razvila aplikaciju Fifa Player, temeljenu na informacijama profesionalnih igrača, u suradnji s FIFPro-om, globalnim predstavnikom profesionalnih nogometaša.

Aplikacija Fifa Player prvi će se put koristiti na Svjetskom prvenstvu u Katru. Provedena anketa i intervjui pokazali su da su igrači jako zainteresirani za svoje podatke o učinku i da žele imati lak pristup tim informacijama. Fifa Player App pružit će priliku svakom igraču da pristupi svojim individualnim podacima o učinku ubrzo nakon svake utakmice.

Aplikacija će koristiti podatke Fifinih analitičara performansi, praćenje podataka i metriku fizičkih performansi kao što su prijeđena udaljenost, sprintevi i pozicijske toplinske karte. Igrači će također dobiti fotografije s utakmica koje mogu podijeliti na društvenim mrežama zajedno sa statistikom i podacima.

Aplikacija Fifa Player uspješno je isprobana na Arapskom kupu i predstavljena je sudionicima SP-a tijekom nedavne radionice u Dohi. Igrači će moći pristupiti aplikaciji Fifa Player kada stignu u Katar na FIFA Svjetsko prvenstvo.

“Prvi put na Svjetskom prvenstvu će ne samo momčadi koje sudjeluju, već i svi igrači imati priliku dobiti izravan pristup podacima o svojim performansama, te isječke nakon svake utakmice. Ovaj razvoj usmjeren na igrače temelji se na izravnim povratnim informacijama od igrača i još je jedan sjajan primjer kako Fifa koristi tehnologiju na najbolji mogući način poboljšavajući nogometno iskustvo za ključne aktere na terenu,” kazao je Fifin direktor za nogometnu tehnologiju i inovacije Johannes Holzmüller.

Ova je inovacija prvi vidljivi rezultat suradnje između Fife i FIFPro-a na razvoju standarda i najboljih praksi za prikupljanje, zaštitu i korištenje osobnih podataka o učinku igrača. Obje organizacije blisko surađuju na definiranju Povelje o pravima na podatke igrača s ciljem razvoja ovih standarda, dok transparentno informiraju nogometaše o njihovim pravima na privatnost u skladu s postojećim zakonodavstvom kao što je Europska opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

“Igrači su nam jasno rekli da žele više pristupa i koristi od prikupljanja svojih podataka. U kombinaciji s Poveljom o pravima na podatke igrača objavljenom ranije ovog tjedna, Fifa Player App je pozitivan ishod koji će aktivirati prava na osobne podatke i pružiti novi resurs za igrače na Svjetskom prvenstvu,” dodao je zamjenik glavnog tajnika FIFPRO-a Simon Colosimo.

Komentari

Vaš komentar