Kovačić: Tuchel mi je dao najbolji savjet u karijeri

Hrvatska 30. pro. 202121:15 > 21:15
Podijeli:
DavexShopland BPI Shutterstock

Iza hrvatskog veznjaka Matea Kovačića najbolja je godina karijere

Kovačić je bio kljulan faktor u momčadi koja je osvojila Ligu prvaka prošle sezone. Napokon je Mateo počeo pokazivati pun potencijal i postao je jedan od najboljih veznjaka Premier lige.

Veliki intervju dao je novinaru Nove Tv Saši Lugonjiću, kojeg je prenio gol.hr.

Ovo je moja najbolja godina u karijeri, od dolaska novog trenera u tome se sve poboljšalo, na klupskoj razini i reprezentaciji. Godina je bila dobra za mene na klupskoj razini, u reprezentaciji je moglo biti bolje, ali dočekati ćemo i to.”

Godinama se kod nas govorilo da je Mateo Bogom dani talent, ali da bi trebao davati više za Vatrene. Očito su tako mislili i izbornici jer niste imali takav status kao sada. Što se promijenilo?

Promijenilo se dosta toga. U klubu sam dobio povjerenje koja sam trebao, koje nisam imao prijašnjih godina. Došao sam na jednu razinu gdje sam se osjećao dobro, u reprezentaciji mi se počelo dosta vjerovati i kad mi se vjeruje ja se osjećam dobro. Živim za nogomet i to je ono na čemu težim.”

Je li vam izbornik Dalić više vjerovao od bivših izbornika ili ste ga natjerali svojim igrama?

‘Ne znam, na početku možda i nije toliko. Tu je bio Rakitić koji je igrao odlično, njegovim odlaskom ostalo je to jedno mjesto koje sam morao iskoristiti i eto dobio povjerenje. Mislim da sam ga opravdao, ali imam još veliki put da dostignem igrače kao što su Raketa i Luka.

O kritikama za igru u reprezentaciji…

Nisu me pogađale kritike. Ja kad god ne odigram dobro ili kad jednostavno ne ide kritike su apsolutno opravdane. Jedino što se kod nas u Hrvatskoj te kritike malo ružno izgovaraju. Dosta ima ružnih riječi koje su po meni nepotrebne, može se kritizirati i to je apsolutno opravdano, ali ne na ružan način kao kod nas što se često događa, ali to je sastavi dio nogometa i s tim se treba boriti

Što može ovakva Hrvatska u Kataru?

Bit će teško obraniti titulu svjetskog viceprvaka. Prvenstvo nije jednostavno, ali u Rusiji smo već pokazali da uz zajedništvo, dobru igru i uz ono što se dogovorimo da možemo dostići velike rezultate. Nadam se da ćemo to isto ponoviti i u Kataru. Nije me iznenadilo što je izbornik Dalić produžio ugovor. Mislim da radi sjajan posao i na Euru smo pokazali da smo odlična momčad, zaslužio je to i mislim da će biti tu još dugo godina”, ističe Kovačić.

Je li Thomas Tuchel najbolji trener na klupskoj razini u vašoj karijeri?

Pa je i to s dosta velikom razlikom po meni. Imamo dosta dobar odnos. On vidi neke stvari koje kod drugih trenera nisam primjećivao. Mislim da mi je on dao najbolji savjet u karijeri. Taj da budem miran, nekad kad dođem pred 16 metara osjećao sam se nervozno i to napravim jako brzo, a kod njega se smirim i to je stvar koju jako puno radimo”, otkriva Mateo.