Dinamo, sretan ti rođendan!

Hrvatska 9. lip. 202213:56 > 14:02
Podijeli:
Guliver Image

Političkom voljom klub iz Maksimirske 128 proslavio je nekoliko rođendana i obljetnica

Točno na današnji dan – 9. lipnja 1945. godine, mjesec dana nakon što su u Zagreb ušle trupe NOB-a osnovan je Nogometni klub Dinamo! Naravno, Zagreb je prije Drugog svjetskog rata bio moćan nogometni grad, štoviše, po mnogima u Koturaškoj ulici igrao je jedan od najboljih europskih nogometnih klubova – Građanski. Klub koji je držao nogometnu lekciju Englezima, Mađarima i Austrijancima, koji su tada nogomet igrali – sjajno.

Naravno, neki od nogometaša Građanskog i HAŠK-a su odjelnuli Dinamov dres, a nekoliko izvanerijskih nogometaša istog kluba dektretom su morali u Beograd gdje se iste godine osnovao i FK Partizan. I baš oko toga su se desetljećima vodili prijepori, a mnogi stariji poznavatelji nogometnih prigoda su zapravo bili skloni sutvrditi da su se zagrebački dečki ostali u Dinamu da bi to bila vjerojatno jedna od najbolji europskih momčadi.

No, što bi bilo kad bi bilo, NK Dinamo je u svojih 45. godina postojanja, do raspada Jugoslavije postao dio velike četvorke tadašanje zemlje, klub koji je 1967. godine osvojio Kup Velesajamskih gradova, što nije nikada uspjelo niti jednom hrvatskom klubu. To je klub koji je 24 godine čekao na naslov prvaka, imao onaj nesretni i gubitnički štih, ali bez obzira na sve – bio je to klub voljen od navijača, ali i hrvatskog naroda.

Nakon osamostaljenja i međunarodnog priznanja Hrvatske, Dinamo je proživio možda i najturbulentnija tri desetljeća. Naime, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je bio predsjednik Partizana, ali je prije svega volio klub iz Maksimirske 128. I koliko mu je on zapravo buo važan otkriva podatak da se s njim aktivno bavio i u najtežim trenucima za vrijeme Domovinskog rata. Određivao je kako će se zvati – HAŠK-Građanski, pa Croatia, postavljao je predsjednik i direktore.

A ljudi koji su vodili klub natjecali su se u dodvoravanju Tuđmanu, pa se u ova tri desetljeća  svakih toliko godina slavila poneka obljetnica. Pa je tako 1998. godine na glamuroznoj priredni u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavljeno 95 godina Croatije, a to je zapravo bila 1903. i rođendan HAŠK-a. Koji je imao crvene dresove i bio najveći rival Građanskom. Fredi Kramer, koji je bio majstor za falsificiranje povijesti izmislio je i i 60 godina Dinama, te 2011. godinu kao godinu kada je osnovan Građanski. Bio je to 100. rođendan.

Koliko konfuzije na jednom mjestu, zbog dnevnopolitičkih potreba i razno raznih ega. Dinamovi navijači su cijelo desetljeće vodili borbu za povratkom imena Dinamo, tek 14. veljače 2000. godine u tome su uspjeli, nakon smrti predsjednika Tuđmana. Ako njih pitate priznaju samo NK Dinamo, a on je osnovan 9. lipnja 1945. godine. I 28 puta je  osvojio prvenstvo, te  23 puta Kup.

Dinamo, sretan ti 77. rođendan!

Komentari

Vaš komentar