"Ukoliko se jedan igrač zarazi, prekidamo natjecanje"

Hrvatska 15. svi 20209:10 > 9:19
Podijeli:
hnk rijeka

Prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, informirao je nogometnu javnost što će se dogoditi ukoliko jedan nogometaš postane zarazan koronavirusom.

David Madison/Getty Images

Krunoslav Capak gostovao je u programu televizije Hrvatskog nogometnog saveza gdje je pojasnio epidemiološke mjere vezane za nastavak sezone. Posebno je bitno pitanje što će se dogoditi ukoliko se razboli samo jedan igrač.

Ukoliko jedan igrač postane zarazan, taj klub, odnosno momčad će prekinuti natjecanje, svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim u period od 48 sati morat će u samoizolaciju.”

Capak je govorio i o vrijednosti te isplativosti testova na koronavirus.

Jedan test vrijedi od 24 do 48 sati nakon čega osoba može postati zarazna. No, ne podržavamo široko korištenje tih testova jer je pitanje pouzdanosti ali i troška obzirom da samo jedan takav test košta 1500 kuna. Tko si može priuštiti neka se slobodno testira, međutim pridržavanjem mjera distanciranja koje smo preporučili može se osigurati prilično visoka stopa sigurnosti.”

Samir Toplak je nedavno kritizirao zdravstvene službe zbog zabrane pristupa navijača utakmica usporedivši mise u crkvama s nogometnim utakmicama. 

To nije ista stvar. Crkve su velike, prozračne građevine gdje nema bliskog kontakta ljudi. S druge strane, na utakmicama postoji daleko više interakcije između većeg broja ljudi,” zaključio je Capak. 

Hrvatski nogomet vraća se u posljednja dva dana svibnja kada će se igrat kup utakmice, tjedan dana kasnije nastavlja se prvenstvo.